Syn syrských přistěhovalců nám dal iPhone

5. 9. 2015

Evropští xenofobové by si své postoje měli rozmyslet. Maďarsko, jemuž vládne pravicový premiér Viktor Orbán, si nezaslouží nový iPhone.

Tento populistický politik plive zlovolně xenofobní a antimuslimskou rétoriku, zatímco se hromadí uprchlíci, mnozí z nichž prchají před násilím v Sýrii, v Maďarsku, cestou do Německa. A to v okamžiku, kdy se svět ještě nevzpamatoval ze smrti syrského batolete Aylana Kurdiho.

Orbán ovšem není sám. V Řecku útočí maskovaní ozbrojenci na čluny uprchlíků a snaží se jim zabránit, aby přistáli na břehu Evropské unie. I v Německu, kde vláda přijímá rekordní počet 800 000 uprchlíků, otřásly zemí útoky neonacistů na imigranty.

Záběry lidí, kteří odcházejí z maďarského nádraží v pátek do Rakouska pěšky dokazují, jak bohaté státy odmítají poskytnout útočiště těm, kterým se poštěstilo dostat se do stabilní země.

Avšak nezapomínejme, že jedním z lidí, který dramaticky ovlivnil lidskou civilizaci za poslední desetiletí byl syn syrského imigranta, který přišel do USA v roce 1952.

Možná jste o něm slyšeli. Jmenoval se Steve Jobs.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2015