Ukrajina zakázala další čtyři ruské filmy

23. 12. 2014

Státní filmový úřad Ukrajiny odmítl povolit distribuci dvou dalších ruských filmů a dvou ruských televizních seriálů, informuje ruská služba BBC.

Na základě rozhodnutí ukrajinské expertní komise byla zakázána distribuce filmů Matka 3 Georgije Malkova a Emilja Nikogosjana a film Taras Bulba režiséra Vladimíra Bortka. Zakázány byly také ruské televizní seriály Kreml a Kreml 2 režisérů Vladimíra Jepifanceva a Alexandra Anšjutce. Důvodem je, že tyto seriály "vytvářejí pozitivní obraz ruských bezpečnostních jednotek".

Film Matka 3 byl zakázán podle oficiální expertní analýzy, protože "šovinisticky vyzdvihuje Rusko a ruské hodnoty" a vytváří "umělou nostalgii pro sovětské tradice" a šíří "imperiální ideologii a propagandu ruského světa".

Film Taras Bulba z roku 2009 podle ukrajinských expertů "zkresluje historické události a falzifikuje a diskredituje ukrajinskou národní myšlenku".

Podle předsedy státního ukrajinského výboru pro film Filipa Iljenka by tyto filmy a seriály v důsledku jejich propagandistické podstaty "způsobit vážné škody ukrajinským národním zájmům".

Před nedávnem Ukrajina zakázala distribuci i několika dalších ruských filmů.

Zdroj v ruštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.12. 2014