Skotští nacionalisté budou mít po květnových volbách zřejmě hlavní slovo v londýnské vládě

22. 12. 2014

Z nového průzkumu veřejného mínění vyplývá, že skotští nacionalisté zvítězí v celobritských parlamentních volbách v květnu 2015 v 54 z 59 volebních okrsků ve Skotsku. Bývalý šéf skotských nacionalistů, který kandiduje do londýnské Dolní sněmovny, se tak zřejmě stane ministrem v londýnské vládě

Skotští nacionalisté budou mít zřejmě hlavní slovo po volbách v květnu 2015 v britské vládě. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění totiž vyplývá, že téměř polovina všech skotských voličů chce hlasovat pro ně.

Drastický pokles volební podpory pro Labouristickou stranu ve Skotsku poté, co se spojila proti skotské nezávislosti s anglickými konzervativci, znamená, ž epodle nynějšího průzkumu veřejného mínění zvítězí skotští nacionalisté v celostátních britských všeobecných volbách v 54 ze všech 59 skotských volebních okrsků. Povede to zřejmě k tomu, že bývalý šéf skotských nacionalistů Alex Salmond se stane ministrem v londýnské vládě.

Pokud labouristé skutečně ztratí 39 ze svých 41 poslaneckých křesel za Skotsko, znamená to, že by Labouristická strana nezvítězila a její vliv ve vládě by zcela závisel na podpoře skotských nacionalistů, kteří zastávají podstatně levicovější postoje než britští labouristé.

Nová šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová uvedla, že nejnovější průzkum veřejného mínění je "vynikajícím vánočním dárkem" pro její stranu. Zapřísáhla se, že po Novém roce zahájí skotští nacionalisté intenzivní kampaň, aby získali v londýnském parlamentu "co nejsilnější hlas".

Z průzkumu organizace Survation pro skotský deník Daily Record vyplývá, že v květnových volbách bude hlasovat pro skotské nacionalisty 48 procent skotských voličů. Pro labouristy bude hlasovat 24 procent voličů, pro konzervativce 18 procent, pro liberální demokraty 5 procent a pro extremně pravicovou euroskeptickou stranu UKIP 4 procenta.

Skotští nacionalisté bezpochyby využijí svého případného volebního úspěchu v londýnské parlamentě k tomu, aby zamezili pokusům o odchod Británie z Evropské unie či ostře protiimigrační politice, kterou prosazuje strana UKIP, jejíž volební preference v důsledku celé řady skandálů nyní klesají i v Anglii.

Povede to zřejmě k ústavním změnám v Británii, které se nepodařilo v září prosadit prostřednictvím referenda o skotské nezávislosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.12. 2014