BRITÁNIE:

Konzervativní vláda zahájila plán jak opatřit práci nezaměstnaným starším 50 let

20. 12. 2014

Nezaměstnaným starším padesáti let bude v Británii nabídnuta analýza jejich dosavadních pracovních zkušeností a pomoc s užíváním počítačů, aby jich více získalo práci.

Podle odhadů je v současnosti v Británii 1,2 milionu nezaměstnaných starších 50 let, kteří jsou ochotni pracovat. Britská vláda konstatuje, že kdyby všichni nalezli zaměstnání, ekonomika by vzrostla o 50 miliard liber. Britská ministryně pro zaměstnanost Esther McVey konstatovala, že "je nesprávné, že tolika zkušeným a kvalifikovaným lidem je znemožňováno dále pracovat".

Počet dlouhodobých nezaměstnaných poklesl v Británii loni o 16 procent, avšak nezaměstnanost u lidí starších 50 let poklesla jen o 3,5 procenta.

Experti budou od dubna 2015 pomáhat starším nezaměstnaným v tom, jak psát životopis, budou je učit, jak vystupovat při pohovorech, na internetu a na sociálních médiích. Poskytnou jim analýzu jejich dosavadních pracovních zkušeností a zjistí, kde potřebují rekvalifikaci.

Ministryně McVeyová konstatovala, že je nutno "odstranit zastaralé stereotypy".

"Osud starších nezaměstnaných je ignorován už příliš dlouho. Je něco zásadním způsobem chybného na tom, že tolik zkušených a kvalifikovaných lidí nemá přístup k pracovním příležitostem jen kvůli jejich věku," řekla McVeyová v rozhlase BBC.

Z výzkumů vyplývá, že zaměstnávání lidí ve věku 55-64 let má pozitivní dopady na mladší zaměstnance.

Podle zákona o rovnosti příležitostí z roku 2010 je protizákonné diskriminovat uchazeče o zaměstnání kvůli jejich věku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.12. 2014