Předseda německé židovské organizace odsuzuje "nezměrně nebezpečné" protimuslimské hnutí PEGIDA

22. 12. 2014

Ve světle nedávných pochodů kontroverzního hnutí PEGIDA proti muslimům se na jejich obranu postavila Ústřední rada Židů (ZdJ). Předseda Josef Schuster varoval před podceňováním této skupiny.

Nově zvolený Schuster v sobotu řekl listu Die Welt, že strach z islámského terorismu byl "využit" k hanobení celého náboženství. "To je zcela nepřijatelné," prohlásil Schuster.

"Islámský extrémismus je samozřejmě třeba brát vážně tak jako jiné extrémistické trendy," řekl, "Ale bezpečnostní úřady o tom dlouho vědí."

Je "absurdní" vyvozovat z existence malého množství islamistů závěr, že se islám stane v Německu státním náboženstvím, a je to totéž jako tvrdit, že kvůli existenci pravicového extrémismu bude zítra obnovena nacistická diktatura.

Současně však Schuster označil hnutí PEGIDA protestující proti "islamizaci" za extrémně nebezpečné a varoval před jeho podceňováním.

"Zde se navzájem spojují neonacisté z krajní pravice a občané, kteří si myslí, že můžou konečně dát průchod svému rasismu a xenofobii," dodal Schuster.

Největší demonstrace hnutí PEGIDA se uskutečnila minulé pondělí večer v Drážďanech. Do ulic vyšlo asi 15 000 lidí a protestovalo proti "islamizaci" a imigračnímu systému. Nedaleko demonstrace se sešla protiakce asi 6 000 členů občanských, politických a církevních skupin.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.12. 2014