Firma Apple dále tvrdě vykořisťuje své zaměstnance v Číně

19. 12. 2014

Pracovníci v čínských továrnách, kteří vyrábějí elektronické výrobky firmy Apple, jsou i nadále obětí krutého zacházení. Během svých dvanáctihodinových pracovních směn při práci usínají. Jsou nuceni pracovat déle než 60 hodin týdně. Televize BBC poslala své reportéry do továren firmy Pegatron v Číně, kde se vyrábějí výrobky Apple. Ti se nechali najmout jako řadoví zaměstnanci a poměry v továrnách tajně natočili skrytými kamerami. Investigace se vysílala ve čtvrtek večer v televizi BBC v pořadu Panorama.

Videozáznam vyčerpaných čínských pracovníků, kteří usínají při práci a při pracovních pauzách, je ZDE.

BBC také zjistila, že zaměstnanci musejí často při práci stát a pokud je jim nařízena noční směna, nemají v té věci právo volby. Jeden zaměstnanec musel pracovat bez přerušení 18 dní, přestože opakovaně žádal o volný den.

BBC také zjistila, že jsou porušovány i předpisy firmy Apple ohledně identifikačních průkazů, ubytování zaměstnanců, pracovních schůzí a práce mladistvých. Reportéři BBC poukázali na to, že po sérii sebevražd čínských zaměstnanců v roce 2010 pracujících pro firmu Foxconn firma Apple přislíbila, že se pracovní podmínky při vyrábění jejích telefonů a počítačů v Číně zlepší, avšak nestalo se tak.

BBC také zjistila, že k výrobě produktů firmy Apple se používá cín z ilegálních dolů v Indonésii, kde pracují za nebezpečných podmínek děti. Firma Apple tvrdí, že její výrobní materiál pochází jen z etických zdrojů.

Firma Apple uvedla, že s informacemi, které zjistila televize BBC, "nesouhlasí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.12. 2014