Čtvrt století od Vítězného listopadu

16. 11. 2014 / Lubomír Brožek

Dlouho jsem váhal, zda se k zítřejšímu výročí vůbec vyjadřovat... Nicméně - napsal jsem báseň... Nu a v článku o knize historika Jamese Krapfla jsem si přečetl, že:

"Hlavním problémem většiny studií o demokratické revoluci z roku 1989 je to, že se jí historikové zabývají téměř výlučně z hlediska mocenských elit. To, co si mysleli a jak jednali během revoluce 1989 obyčejní lidé, zatím většinou nikoho nezajímalo."

To je samozřejmě pravda.

Ostatně nezajímá to většinou nikoho (zásadní média nevyjímaje) ani dnes (což je i jeden z důvodů, proč jsem napsal Ikarianu).

Mimochodem, každá revoluce byla dříve či později někým ukradena. A co je horší, některé byly de facto ukradené ještě dříve, nežli vůbec propukly...

Nejsmutnější na většině revolucí je ovšem to zmarněné očekávání, ta promrhaná víra, ta zrazená láska..., ale především: ta podvedená, zneužitá naděje - to ryzí lidské nadšení vystavené následné inflaci.

Je čtvrt století od "vítězného listopadu"... Napadá mne, že se sice říká "strach má velké oči"..., ale naděje je občas mívá mnohem, mnohem větší..

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.11. 2014