Saúdskoarabská policie střílela do protestujících ve strategicky důležitém městě Kátif

11. 3. 2011

Policie údajně 10. března zasáhla střelbou a ochromujícími granáty proti několika stovkám protestujících shromážděných v městě Kátif na východě Saúdské Arábie. Tato část země má velmi početnou populaci šíitského vyznání.

K použití násilí došlo pouhý den před pátečními modlitbami a po nich plánovanými protivládními protesty. V minulých týdnech protestovaly převážně sunnitská mládež, lidskoprávní aktivisté a intelektuálové v Rijádu a Džiddě, kteří požadovali větší politické svobody, včetně zřízení konstituční monarchie. Tyto skupiny také svolávají páteční celonárodní "Den hněvu".

Saúdští vládcové jsou zjevně nervózní z šíitských protestů v nedalekém Bahrajnu a doufají, že když ukážou odhodlání použít násilí, odstraší poddané od účasti na protestech. Je tu však velké riziko, že naopak právě proto dojde během pátečního odpoledne ke srážkám mezi demonstranty a bezpečnostními silami, zejména v šíitských oblastech. A nepokoje ve městech jako je Kátif, kterým procházejí hlavní ropovody vedoucí k největšímu světovému ropnému terminálu Ras Tanura s kapacitou 5 milionů barelů ropy denně. A to se patrně výrazně promítne do cen ropy. (Celková denní produkce Libye před vypuknutím povstání činila asi 1,6 milionu barelů - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011