Egyptská Nejvyšší rada propustila Sadatovy vrahy

13. 3. 2011

ŠOK│ Nejvyšší rada ozbrojených sil včera nařídila propuštění 60 politických vězňů, kteří byli odsouzeni k doživotnímu trestu odnětí svobody a již si odsloužili 15 a více let. Propustila také po 30 letech ve vězení představitele "Islámského džihádu" (Jemaah Islamiah), Abbouda el-Zomora a Tareka el-Zomora, Abdula Abdula Latifa, Tariqa Abdalmugoda Madanana, odsouzené v roce 1984 pro plánování atentátu na egyptského prezidenta Anwara Sadata.

Egyptský Islámský džihád je malou organizací, založenou v roce 1978 pod vedením Muhammeda Abdula Salama Faraje (vůdčí ideolog) a Abdula Abdula Latifa Zumura (vůdce militantního křídla). Události roku 1979, kdy Anwar Sadat podepsal v Camp Davidu mírovou smlouvu s Izraelem, vedly představitele egyptského Islámského džihádu k myšlence odstranit Sadata a znovunastolit islámskou vládu.

6. října 1981, měsíc po tvrdém zákroku na intelektuály a aktivisty různé ideologické orientace, komunisty, násiristy, feministky, Islamisty, univerzitní profesory, novináře, a studenty, které Sadat nechal uvěznit, byl zavražděn během přehlídky v Káhiře příslušníky armády, kteří byli součástí egyptské organizace Islámského džihádu. Fatwu jako souhlas s vraždou vynesl klerik Omar Abdel-Rahman, později odsouzený v USA za jeho roli v útoku na Světové obchodního centrum 26.2. 1993. Pak byl šéfem Islámského džihádu Ayman Zawahiri, stoupenec egyptského revolucionáře Sayyida Qutba.

Bratranci Al Zomorovi byli nejstarším politickými vězni v Egyptě. Zítra má Tarek přijít na Radu ministrů a Nejvyšší radu ozbrojených sil poděkovat za schválení propuštění Mubarakových vězňů a deklarovat jejich podporu Nejvyšší radě ozbrojených sil při řízení záležitostí země během "přechodného" období. Abboud el-Zomor zdůraznil jejich záměr založit novou politickou stranu.

V roce 1993 spáchal Islámský džihád atentát na premiéra Atefa Sedkiho a na ministra vnitra Hassana Alfiho. Egyptský Islámský džihád je od 25. října 2002 dle Rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1267 na seznamu teroristických organizací spojených s Al-Káidou nebo Talibanem .

podrobnosti Al Awsat ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2011