Vondra, Mickey Mouse, ProMoPro, Entropa a taky trochu Kalousek

8. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Skandál kolem zakázky firmy PRoMoPro nekončí. Spíše naopak. Ke kvasu přispěl expremiér Topolánek , bývalá podřízená Alexandra Vondry Hendrichová, majitel ProMoPro Veselý i premiér Nečas. Osobně za nejzajímavější materiály z celé té hromady pokládám dva - Vondrův rozhovor pro Lidové noviny - a rozhovor s Veselým. Je to opravdu počtení.

Vondra tvrdí, že smlouvu nepodepisoval, neviděl a ani nesjednával. Prostě, že u ničeho nebyl. A že ho do toho někdo chce uvrtat, protože rozbíjí korupční chobotnici na obraně. A také tvrdí, že vlastně jsme to s ProMoPro pořídili více méně levně. A tendr nebyl vypsán, protože tady není jiná firma s potřebnou techniku A jediná šance pro výběrové řízení bylo oslovit zahraničního dodavatele.

Veselý samozřejmě sděluje, že vše je v úplném pořádku, že to dojednával s Vondrovými podřízenými a vláda , že všechno schválila, tak co, A že odčerpal okamžitě z došlé částky 40 milionů a dalších 100 leželo více než rok bez pohybu na účtě? No a co je vám vlastně do toho?

Ptá se čtenářů Lidovek a všech ostatních šťourů, Veselý. Jsou to přece moje účty a moje peníze! Jo a těch 40, no tak to jsem si zrovna kupoval golfový trenažer! Jo a taky - leželo to na vládě a pak se všechno stíhalo v časové tísni, takže na všechno byla jedna souhrnná faktura! Na detailní rozúčtování zkrátka nebyl čas.

Také se vám zdá , že jste místo v tvrdém byznysu mezi státem a jeho dodavatelskou firmou v Disneylandu? A že jako daňový poplatník jste za kavku?

A že místo Alexandra Vondry zajišťoval naše předsednictví sám Mickey Mouse? Vidím to úplně stejně.

Ostatně -- od začátku 80-tých let mám přítele v Německu. Tehdejším západním. Má malou, ale velmi inovativní high tech firmu v oblasti speciální měřící techniky. Všechno je u něj vysoce profesionální a skvěle organizované. A nesnáší organizační patlaly a to čemu on říká Mickey Mouse Management. Tedy přesně to, co nám předvádí Alexandr Vondra s komparsem.

A co nás zcela evidentně stojí nemalé peníze. V podstatě od převratu jsem v soukromém byznysu. Kde se každá koruna musí tvrdě vydělat. U projektů to bylo vždy stejné, Na začátku každého takového projektu je jasně formulované zadání, kam se zadavatel projektu chce dostat, jak se tam chce dostat a jaké má na to zdroje a časový rámec. Druhým zásadním dokumentem je pak rozpočet. Pokud možno co nejpřesnější a přísně kontrolovaný.

Když vezmu za bernou minci tvrzení Alexandra Vondry (z jiného interwiev) , kde konstatoval, že v každém předsednictví byly vždycky vlastně největší položkou služby typu Pro MoPro, že zpravidla tvoří 1/3 výdajů, pak si neumím představit, že někdo zodpovídá za projekt českého předsednictví a netuší a dokonce ho ani nezajímá

1. Jak je sepsána a dojednána jeho podřízenými nejdůležitější dodavatelská smlouva

2. Kolik asi bude tato smlouva představovat finančně, protože smlouva byla rámcová a bez financí!

3. Jak si stojí s čerpáním přiděleného rozpočtu.

Prostě Disneyland jedna báseň, manažovaný osobně Mickey Mousem! Jen legrace schází.

Aby bylo jasno a bez sebemenší ironie - nemám nejmenší pochybnosti o osobní integritě Alexandra Vondry, tedy o tom, že ze smlouvy s ProMoPro nijak neprofitoval a že se ani nepodílel v nějakém "mimorozpočtovém " financování, pokud by vůbec proběhlo.

Věřím, že na obraně opravu chce nastolit pořádek a provětrat dlouhodobě zavedené praktiky.

Klidně budu věřit i tomu, že tato kauza je zkrátka odvetou za toto jeho vymetání Augiášova ministerstva.

Nicméně, jako daňový poplatník nesmím akceptovat obhajobu pana ministra stojící na těchto bodech:

- nemohu za to , smlouvu vyjednávali a podepisovali jíní, já ji ani neznal

- tendr nebyl proto, že jen jedna česká firma měla odpovídající vybavení a museli bychom přizvat zahraniční firmy. Proto nebylo výběrové řízení.

Nechť se na mne nikdo nezlobí, ale očekávám od vrcholového manažera a tím ministerský a vicepremiérský post rozhodně je, něco úplně jiného, než takovouhle dětinskou argumentaci!

Pozice - já nic nemohl, nevěděl, neznal, já byl jen vicepremiér a nositel celého projektu, je logicky i lidsky trapná.

A nevypsat výběrové řízení, protože by se museli oslovit cizí dodavatelé?

Navíc v pozici předsednické země EU?

Doufejme, že si tohoto "inteligentního" vyjádření v Bruselu dodatečně nevšimnou, jinak asi budeme mít další problém ohledně omezování konkurence a přístupu ke státním zakázkám!

Nicméně, mne jako toho, kdo to všechno přes daně spoluplatil, vůbec nezajímá, zda dodavatelem něčeho, navíc tak speciálního, s nulovým dopadem na zaměstnanost v zemi, je česká nebo cizí firma.

Mě zajímá jediné - poměr cena / výkon! A Alexandra Vondru mělo zajímat totéž! Prostě nakoupit tuto službu přes stejné prizma, jakým nakupuje pro sebe cokoli domů.

Zkrátka Mickey Mouse management jako z učebnice "Byznys v Kocourkově"!

Nicméně jestliže má Alexandr Vondra náhodou dojem, že se mu křivdí, připomenu mu jeho další nezapomenutelný výkon v roli šéfa projektu českého předsednictví - Entropu!

To je totiž v bledě modrém kopie ProMoPro!

Tam také zadal z volné ruky tvorbu "uměleckého" díla, které nás mělo reprezentovat v Bruselu.

Tam také nevěděl, nebyl informován ,byl obelhán, byl zaskočen -- stejný příběh. Jen sice za méně peněz, daleko méně, ale za to s daleko větší mezinárodní ostudou.

Kdy díky jeho kamarádovi, takto "umělci" Černému, jsme stihli, poměrně levně urazit a někdy hrubě urazit půlku Evropy.

Jak říká klasik, když se stane něco špatného nebo nestandardního jednou, může jít o náhodu, když se to stane podruhé jde už buď o systém nebo neschopnost.

A Entropa a její story mluví celkem jasně. Nevím co očekává od člověka řadový pan Novák. Vím co od něj očekávám já. Mám dva základní požadavky:

- aby kandidát na ministra byl integrální, nezpochybnitelná osobnost

- aby byl velmi dobrý manažer a administrátor.

Bod první pro mne Alexandr Vondra naprosto splňuje. Celým svým životem. A má za to můj hluboký obdiv a úctu.

V bodě druhém bohužel rozhodně propadá. Nechci Mickey Mouse management ani manažera.

A ještě drobnost -- naše vládní koalice hodlá bojovat proti korupci! Tedy ona to tvrdí. Po kauze Drobil je tohle další ukázka, jak si to asi představuje.

Ne, teď nemyslím ProMoPro ani věci s tím přímo související.

Myslím jednu drobnost, kterou zatím každý přecházel. Budoucí spolubojovník proti korupci Kalousek totiž, když se ke kauze ProMoPro vyjadřoval a někdo mu naznačoval, že jde jako o odvetu za Vondrovy akce na obraně, procedil - my jsme žádné šetření na financích nezačali.

To všechno se odehrálo až tehdy, kdy naše speciální analytické oddělení upozornila jedna z bank na nestandardní transakci.

Přeloženo pro normálního občana do běžné češtiny říká Kalousek vlastně tohle:

1. Já jsem žádnou odvetnou akci nestartoval, to je hrubá pomluva! Ale musel jsem! Přišlo udání. Až do té doby jsme měli za to, že všechno je s financemi na české předsednictví o.k. A ani by nás nenapadlo kontrolovat nějaká vyúčtování.

2. Nevím jestli cítil určité části veřejnosti sdělit, že je tady banka, co iniciativně ..no řekněme .. ohlašuje, nebo jestli jde opravdu o kardinální hloupost ministra Kalouska, která mu ujela.

Ona banka, která manžele Veselé "naprášila", jistě bude do budoucna ochotně a ráda oznamovat další podobné transakce!

Protože teď všichni podnikatelé a jiní na pokraji šedé zóny se začnou pídit po té iniciativní bance.

A jistě ne proto, aby si tam otevřeli účty. A ostatní banky, po téhle zkušenosti, s profesionální mlčenlivostí ministra financí, jistě budou hořet touhou také něco oznamovat...

Hlavně , že je odsouhlasen Johnův protikorupční balíček! A perlička na konec -- ono speciální analytické oddělení na ministerstvu financí, zkoumající podezřelé transakce, tak to patří do gesce náměstka Bartáka....

Také z toho máte radost?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.2. 2011