V zákulisí egyptských protestů probíhá boj o moc

11. 2. 2011

Důstojníci egyptské armády se údajně pokusili zabít viceprezidenta Omara Sulajmána, sdělily zdroje blízké prezidentovi egyptskému novináři Ahmadu Abd-al-Alimovi. Důstojníci v civilním oděvu ukrytí mezi stromy stáli za pokusem, který Sulajmán popírá, a při němž zahynuli dva jeho bodyguardi. Podle Adb-al-Alima probíhá mocenský boj mezi armádou a zpravodajskými službami, a je pravděpodobné, že v čele země stane buď ministr obrany polní maršál Husejn Tantáví, nebo náčelník generálního štábu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pokud USA zastaví pomoc Egyptu, Saúdové ji nahradí

10. 2. 2011

Saúdskoarabský král Abdalláh v telefonním rozhovoru uskutečněném 29. ledna řekl americkému prezidentu Obamovi, že pokud USA zastaví pomoc Egyptu, jeho země je připravena ji nahradit.

28. ledna Bílý dům oznámil, že přehodnotí vojenskou pomoc Egyptu ve výši 1,5 miliardy dolarů ročně. Později bylo oznámeno, že žádné přehodnocení není v plánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Sulajmán důrazně vyzval demonstranty, aby šli domů

10. 2. 2011

Krátce poté, co prezident Mubarak pronesl dlouho očekávaný televizní projev, v němž pouze potvrdil, že zůstane ve funkci až do záříjových prezidentských voleb, promluvil v televizi i viceprezident Sulajmán. (Ten by měl převzít část Mubarakových pravomocí, není však jasné, které to budou.)

Sulajmán hovořil mnohem příkřeji než Mubarak; vyzval demonstranty, aby "šli domů", a vyzval Egypťany, aby se "spojili a hleděli do budoucnosti".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Navzdory očekáváním egyptský prezident Mubarak neodstoupil

10. 2. 2011

Navzdory mnoha prognózám - včetně ředitele CIA Leona Panetty - očekávané televizní vystoupení prezidenta Mubaraka dnes v noci nepřineslo očekávané oznámení, že prezident odstoupí z funkce. Namísto toho dal Mubarak velmi hněvivě najevo, že nebude "naslouchat diktátu ze zahraničí", a v nacionalisticky laděném projevu pouze sdělil, že část svých pravomocí předá viceprezidentu Sulajmánovi. Milionový dav reaguje velmi rozhněvaně a situace může rychle eskalovat, patrně ještě během noci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Otevřený dopis sdružení Mladí lékaři občanům ČR

Naše platy jsou 120 Kč za hodinu, děláme 120 hodin přesčasů měsíčně

10. 2. 2011

Vážení občané,

jako občanské sdružení, reprezentující mladé lékaře v České republice, považujeme za nutné vyjádřit se k současné krizové situaci ve zdravotnictví. Mladí neatestovaní lékaři hrají významnou a nezastupitelnou roli v poskytování lůžkové zdravotní péče v ČR. V českých nemocnicích nyní pracuje přibližně 4500 neatestovaných lékařů.

Egypt: K tlaku opozice na vládu přistoupily stávky

10. 2. 2011

K protivládním protestům v Egyptě se včera připojili dělníci, kteří po celé zemi začali stávkovat. Tím upozornili na další, dosud málo zmiňovaný rozměr problému - rodina Mubaraků údajně nashromáždila ohromné bohatství, zatímco takřka polovina obyvatel se nachází na hranici chudoby.

I menševici jsou bolševici!

10. 2. 2011 / Václav Hořejší

Myslím, že moje názory nejsou nijak extrémní, nýbrž zcela konvenční - jsem přesvědčeným zastáncem standardní "západní" civilizace založené na individuální svobodě, tržní ekonomice s přiměřeně silnými sociálními prvky, parlamentní demokracii a silném právním státě, mám veskrze negativní názor na systém, který zde panoval do listopadu 1989, hlásím se k přírodovědeckému racionalistickému světonázoru (který se ale podle mě dá (a má!) docela dobře skloubit s "rozumným" křesťanstvím).

Koutek reklamní tuposti 15

Kreativita utržená ze řetězu

10. 2. 2011 / Štefan Švec

Nevím, co si představíte pod souslovím "utržený ze řetězu" vy, ale já mám za to, že to znamená, že se někdo nebo něco stalo neovladatelným a dělá si, co chce. Do společnosti, které se ceny utrhly ze řetězu, si nemovitost koupit opravdu nepůjdu. Její cena samou volností nejspíš vyletěla až do oblak.

Egyptská revoluce, jako každá rebelie, může skončit tragédií

10. 2. 2011 / Daniel Veselý

Reakce na "Tři poznámky" Pavla Urbana

Egyptská revoluce může, jako každá revolta, skončit fiaskem. Já skutečně neumím "věštit z lógru", jak píše pan Urban. Možnost tragédie v této zemi snad nikdo otevřeně popřít nemůže. Ve svém textu o událostech v Egyptě jsem poukazoval na démonizaci Muslimského bratrstva v našich končinách a hádám, že pan Urban z něj přes svá tvrzení má vítr také, neb jeho slovy "frustrace a odcizení z nenaplněných nadějí" revoluce "plodí radikalismus", jenž se může časem negativně projevit ve "vládě muslimských bratrů." Opravdu si pan Urban myslí, chápu-li jeho slova dobře, že by Muslimské bratrstvo (MB) mohlo vést za dané situace či výhledově egyptskou vládu, když toto hnutí nestojí v popředí protestů, a egyptské povstání není syceno náboženským sentimentem, nýbrž sociální, politickou a ekonomickou represí dlouhou dobu ujařmeného obyvatelstva? Možné je všechno, nicméně...

Bakalovi neuhneme, někdo se vzepřít musí!

10. 2. 2011 / Jiří Baťa

Dne 3. února 2011 byl na BL zveřejněn můj článek Příklady netáhnou, ani ty dobré, ve kterém jsem poukázal na "dobré skutky" např. amerického miliardáře Warrena Buffetta, který se z 99% svého majetku vzdal ve prospěch Nadace Billa Gatese. V této příležitosti jsem zmínil, že u nás tento či podobné příklady (němečtí milionáři a jejich dobrovolné 5% zvýšení odvodů daní po dobu dvou let) nevyvolal mezi našimi milionáři, resp. miliardáři žádnou pozitivní odezvu. Mezi jinými našimi bohatými lidmi jsem jmenoval i pana Zdeňka Bakalu.

Anamnéza

10. 2. 2011 / Milan Kozelka

"Máte tušení, z čeho by mohla pramenit Vaše
permanentní frustrace?" naléhá psycholog na
koaličního politika. "Byl jsem blbě počatej. Ve
spěchu, během polední přestávky," prozrazuje
politik. "Jen tohle?" kroutí psycholog hlavou.
"Taky jsem nedonošenej. Matce scházel měsíc
a půl," říká politik stydlivě. "Jak dlouho jste byl
v inkubátoru?" ptá se psycholog. "Dva nebo tři
měsíce," křísí politik paměť. "Kdy jste měl první
erekci?" ptá se psycholog. "V pětadvaceti. Při
sledování filmu Angelika," říká politik. "V kolika
letech jste měl první pohlavní styk?" ptá se dál
psycholog. "Ve třiceti," pýří se politik. "Kolik bylo
partnerce let?" pokračuje psycholog. "Dvacet.
Byl to partner. Partnerky přišly mnohem později.
Byly dvě," svěřuje se politik tichým hlasem.

Blíží se katastrofa v českém zdravotnictví

9. 2. 2011 / Petr Wagner

Je zhruba 21 dnů do konce února a pravděpodobného začátku medicíny bez části lékařů. Vzhledem k vybírání dovolených je na některých místech situace problematická již dnes. Média a bohužel i kolegové (Kubek, Engel) se soustřeďují na mzdové požadavky. To je snadno zneužitelné a manipulovatelné, jak jsem bohužel předpokládal již v květnu minulého roku.

Pojďme popsat objektivně (sine ira et studio - bez hněvu a náklonnosti) současnou situaci.

Doprivatizovat, co se ještě zprivatizovat dá

9. 2. 2011 / Roman Daniel

Upír má dvě dcery: Dej! Dej!
Kniha Přísloví, 30,15

"Stále je ještě co tunelovat", píše ve svém článku Osamocení lékaři Luděk Prokop. "Věřím lékařům a nevěřím, že uspějí." Naprosto souhlasím, také je mi hanba při průzkumu veřejného mínění, i když si myslím, že je zmanipulovaný, stejně jako televize či velké celorepublikové deníky.

Spojené státy si v těchto dnech připomněly 100 let od narození jednoho z největších masových vrahů 2. poloviny 20. století - Ronalda Reagana

9. 2. 2011 / Daniel Veselý

Bývalý americký prezident Ronald Reagan je v České republice vnímán především optikou studené války a řadou lidí také jako vítěz nad sovětskou "Říší zla" i jako dárce svobody jejím satelitům ve Východní Evropě. Tento široce rozšířený názor ale chápu jako mýtus s tím, že k pádu totalitních režimů ve východoevropském regionu přispěl větší mírou Michail Gorbačov, který zde v 2. polovině 80. let podporoval demokratizační změny a v kritických chvílích roku 1989 díky nim de facto "neutralizoval" činnost sovětských okupačních jednotek na území tehdejšího Československa.

Lékařky a lékaři, držte se, jsme s vámi!

9. 2. 2011 / Milan Daniel

Čtu si "diskusi" na Novinkách a nevěřícně kroutím hlavou. Tolik koncentrované tuposti a krátkozrakosti bych ani na tomto místě nečekal, ale skutečnost očekávání předčí o několik koňských délek. Prosťáčci, kteří označují lékaře jako vyděrače, si nevidí na špičku vlastního nosu. Lidé, kteří před vrchností ochotně ohýbají hřbet, si věru zaslouží, aby se po těchto hřbetech vrchnost spokojeně procházela.

"Životní styl ovlivňuje naději na dožití více než genetika"

9. 2. 2011

Nový výzkum tvrdí, že o tom, jak dlouho budete žít, rozhoduje spíše životní styl než dlouhověkost vašich rodičů.

Švédští vědci zjistili, že největší šanci na dožití se devadesátky mají nekuřáci, kteří konzumují jen mírné dávky kávy a v padesáti letech mají dobrý socioekonomický status (měřený náklady na bydlení) - stejně jako nízkou hladinu cholesterolu v padesáti letech a dobrou kapacitu pro fyzickou práci ve věku čtyřiapadesáti let.

Už je tady apríl...

9. 2. 2011

...nebo jak jinak mohu chápat informaci v MFD a potažmo v Britských listech (8. 2. 2011) o krácení důchodů bývalým funkcionářům KSČ a pracovníkům StB. Poněvadž se jedná o postup proti skupině občanů a kolektivního obvinění za něco, co by snad měl prokázat jednotlivcům soud, myslím, že tato bohulibá snaha má zase odpoutat pozornost od katastrofálních problémů naší chaotické země, píše čtenář Jiří Dočekal.

Osamocení lékaři

8. 2. 2011 / Luděk Prokop

Většina občanů znovu a znovu se nechá manipulovat hromadnými sdělovacími prostředky tak, že znovu a znovu se staví proti vlastním zájmům. A sice ve prospěch kořistnictví individuálních či menšinových skupin a jednotlivců, proti vlastním oprávněným zájmům. Tento paradox zřetelně dokladuje nevšímavost k nepřeberné škále celospolečenských problémů spjatých s korupčním jednáním na straně jedné a odsuzování hnutí lékařů "děkujeme, odcházíme" na straně druhé.

Je tahle česká vláda normální?

8. 2. 2011 / Jan Čulík

Ve svém článku "Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme" si povšiml Jiří Jírovec, bedlivý student jednání v parlamentu (kdo ty protokoly jinak vlastně čte), že zcela legitimní parlamentní interpelace, týkající se závažných otázek, které by v každém normálním demokratickém parlamentu vyvolaly skandál, byly v pražské sněmovně koaliční poslaneckou většinou zameteny pod koberec, aby se pak parlamentní většina věnovala skutečně závažnému problému dne, totiž rybářským lístkům.

Po fišerném hegerné

8. 2. 2011 / Ivan David

Pokud není systém rozvrácen neschopností nebo neodpovědností jeho správců, lze ho uchvátit i zanesením rozvratu z vnějšku. Například reformami. Současný stav je důsledkem reforem, které už proběhly. Těšme se na další. Optimismus páchne blbostí. Na odpor, zdá se, není síla.

Nenávist a nezkušenost, aneb, že nás bílé nemaj rádi?

8. 2. 2011 / Jozef Bohumil Ftorek

Reakce na text Ladislava Žáka "Náčelníku, proč nás lidi nemaj rádi...?!?"

Během první návštěvy Londýna jsem měl u památníků britské koloniální éry podobné pocity, jež zmiňuje Ladislav Žák ve svém textu. V jiném případě mám potřebu sdílet svoji vlastní, autentickou a odlišnou zkušenost, a to i přesto, že autor, dost možná, prezentuje svůj názor spíše jen jako nadsázku (alespoň doufám).

Nejosamělejší muž v Egyptě? Mohamed el-Baradej?

8. 2. 2011 / Karel Dolejší

Dan Williams z Human Rights Watch ve svědectví o šestatřiceti hodinách strávených v "egyptské tmě" popisuje velmi zvláštní příhodu, kdy na něj už po zatčení a spoutání Mubarakův příznivec z ulice vykřikoval "Tohle je Egypt!", kdežto zatýkající voják ho obvinil, že hodlá "zruinovat jeho zemi". Taková příhoda se ovšem diametrálně liší od situace, kdy pětiletý hoch vedoucí protivládní demonstraci v Alexandrii burcuje dav proti americkým agentům - možná proto, že je ještě moc mladý, aby pochopil výhody liberální demokracie; nebo proto, že na rozdíl od káhirských demonstrantů neprodělal ani velmi rudimentární mediální trénink.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní