Pochod a koncert za Jana Kučeru

24. 1. 2011

tisková zpráva Antifašistické akce

22. ledna, se od 18:00 uskutečnil v Příbrami pietní pochod a následně vzpomínkový koncert za Jana Kučeru, kterého před třemi lety zavraždil neonacistický sympatizant Jiří Fous. Ke vzpomínce se připojila také Antifašistická akce (AFA).

Vzpomínkového pochodu se účastnilo 300 lidí, včetně přátel Honzy Kučery a místních antifašistů a antifašistek. Pochod měl tichý a důstojný charakter, a to i přes některé snahy o obstrukce ze strany úřadů a policie. Minimálně tři účastníci piety se měli dopustit přestupku údajným maskováním, dva z nich policie vytáhla z průvodu a dočasně zadržela.

Pietu za člověka, který se nebál postavit hajlujícímu psychopatovi s bajonetem, chtěli narušit neonacisté, kteří na stránkách Národního odporu svolávali své příznivce do Příbrami na 15. hodinu. S typicky nacistickým slovníkem na pozvánce uváděli: "Řekněme už dost rozpínavosti a násilným útokům antifašistické lůzy, ukažme jim naši sílu a odhodlanost bránit odkaz našich předků, naše ulice, naše města, naši zemi!" Nakonec se jich sešlo 38, aby se při projevu u místa vraždy posmívali oběti.

Příbramský antifašista Tomáš Dudek se vyjádřil: "Jsme rádi, že si našeho mrtvého kamaráda přišlo připomenout tolik lidí a že celá akce byla nanejvýš důstojnou vzpomínkou." Navíc dodal: "Honzova vražda i současná provokace neonacistů během piety nás utvrzují v tom, že bojovat proti fašismu, neonacismu a rasismu má smysl a je více než potřeba."

Po skončení pochodu se konal vzpomínkový koncert, kde před naplněným sálem zahrála mimo jiné legendární německá skupina Stage Bottles, kterou měl v oblibě právě i Jan Kučera. Zpěvák skupiny před obecenstvem prohlásil, že je pro něj čest hrát právě na tomto koncertě.

Krátce po vraždě byly založeny webové stránky nezapomeneme.antifa.cz, které jsou věnovány Honzovi Kučerovi. Nyní se na nich objevují informace i o dalších obětech neonacismu ve světě.

Antifašistická akce (AFA)

www.antifa.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011