Automaton: Technika pro svět s nedostatkem energie?

24. 1. 2011

Fascinace vyspělou technologií leží v jádru mnoha našich současných problémů. Ale nemusí tomu tak být nutně. Technická virtuozita nemusí z definice vyústit v další elektronický přístroj nebo ve sportovní vůz s ještě větším zrychlením. Může také vést k fantastickým, avšak zcela neškodným artefaktům zvaným automata.

Jsou to většinou ručně vyráběné stroje, jež mohou být extrémně složité, a jejichž často jediným účelem je naplnit diváka úžasem. Automata byla stavěna více než 2 000 let, ale současní umělci pozvedli toto řemeslo na vyšší úroveň. Vedle emocionální hodnoty tyto stroje nabízejí náznak budoucnosti, technologie v době post-ropné.

O dějinách automat toho lze říci spoustu, avšak pozornost si zasluhuje především moderní fáze jejich rozvoje. Na rozdíl od příkladů, jež jsou k nalezení v muzeích, současné exempláře se nesnaží svůj vnitřní mechanismus skrývat. Smyslem už není mechanicky kopírovat realitu. Dnešní tvůrci si přejí evokovat emoce, chtějí, abychom snili.

Často křehká kombinace převodů, koleček a drátků, stejně jako zvuky, které vydávají, jsou dnes důležitou součástí celku. Avšak nejde o to být zbytečně složitý. Jde o to technologii namísto zneužívání oslavit.

K tomu je však využit jiný typ technologie než ten, na nějž jsme zvyklí. Automata pracují s velmi jednoduchými materiály, často se dřevem anebo železem. Některá obsahují různé zbytkové materiály. Většina je vyrobena ručně, část je poháněna větrem nebo malým elektromotorem. Množství využívané ztělesněné a operační energie se blíží nule. Automata ukazují, že udivující složitost může jít ruku v ruce s nejprostšími materiály a nejmenším možným množstvím použité energie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011