Izraelský exprezident byl usvědčen ze znásilnění

31. 12. 2010

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav byl ve čtvrtek 30. prosince shledán vinným zločinem znásilnění. Pro muže, který dosáhl vzestupu z chudých poměrů a stal se pro Židy pocházející ze Středního Východu symbolem úspěchu, je to dramatický pád až na dno.

Politikovi, který se odmítl přiznat výměnou za snížení trestu, teď hrozí 4-16 let vězení. Rozsudek je považován za vítězství izraelského právního systému a věci ženských práv v machistické kultuře židovského státu, kde se političtí a vojenští představitelé dlouho těšili velké volnosti (víceméně faktické beztrestnosti - pozn. red.).

Podle premiéra Netanjahua telavivský okresní soud vyslal dvě zprávy: že jsou si všichni rovni a že každá žena má plné právo kontrolovat své tělo; současně ale včerejšek označil za "smutný den pro Izrael a jeho občany".

Soud shledal pětašedesátiletého Kacava vinným ze dvou znásilnění zaměstnankyň ministerstva turistiky, které v době činu (v roce 1998) řídil. Byl také usvědčen z několika dalších menších sexuálních deliktů v době, kdy vykonával funkci prezidenta (2000 - 2007), a z překážení výkonu spravedlnosti.

Kacav vše odmítá a tvrdí, že je obětí politického honu na čarodějnice, protože nepatří k aškenázským Židům (narodil se v Íránu). Rozsudek soudu však včera jeho verzi označil za lživou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.12. 2010