Wikileaks: Britští státní úředníci do Washingtonu: Ignorujte premiéra Browna

9. 12. 2010

Dva vysocí britští státní úředníci ujistili americké diplomaty, že Británie obnoví svůj jaderný deterent Trident, v rozporu s veřejnými výroky britského labouristického premiéra Gordona Browna, který přislíbil určitou míru odzbrojení v USA.

Americké velvyslanectví v Londýně odeslalo do Washingtonu loni na podzim tajnou depeši, v níž informovalo o rozhovorech s dvěma britskými státními úředníky, Richardem Freerem a Judith Goughovou, v nichž zpochybnili význam prohlášení premiéra Gordona Browna na Valném shromáždění OSA, že Británie uvažuje o snížení plánovaných nových ponorek Trident ze čtyř na tři.

Z depeše není jasné, zda britští státní úředníci toto sdělili americkým diplomatům v Londýně s Brownovým vědomím. V depeši američtí diplomaté označují oba britské státní zaměstnance za důvěrné zdroje v britské vládě a požadují, aby byla jejich totožnost chráněna.

Freer je dnes jedním z nejvlivnějších státních úředníků v britské vládě a je členem malého týmu tajemníků premiéra Gordona Browna v Downing Street.

Britští státní úředníci Američany informovali, že Brownův projev na Valném shromáždění OSN je překvapil, protože v plánu není žádná změna britské jaderné politiky. Ujistili Američany, že politika je nezměněna a Trident bude nahrazen novou verzí za 20 miliard liber.

Rakety Trident pronajímají Britové z USA. Americké diplomatické depeše hovoří o tom, že britské ponorky, které jsou vybaveny raketami s jadernými hlavicemi, "podstatnou měrou závisí na pomoci amerických designerů a konstruktérů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010