USA zvažují žádost o vydání Assangeho kvůli špionáži

9. 12. 2010

Obamova administrativa rozhněvaná únikem tajných materiálů uvažuje o žádosti o vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho, pravděpodobně kvůli obvinění ze špionáže. Při této příležitosti by se ukázalo, zda ochrana svobody tisku teoreticky zaručená prvním dodatkem americké ústavy bude vztažena i na webovou stránku s celosvětovým dosahem.

Mluvčí ministerstva zahraničí Philip J. Crowley prohlásil, že zveřejnění čtvrt milionu tajných dokumentů je podle amerických zákonů trestným činem. Neřekl však, podle jakých. Podobně se vyjádřil generální prokurátor Eric H. Holder Jr., který navíc dodal, že kromě obvinění ze špionáže jsou ve hře i další obvinění za jiné trestné činy, mezi jiným přijetí ukradené věci. V současnosti údajně probíhá intenzívní vyšetřování.

Devětatřicetiletý Assange byl v úterý zatčen v Londýně a zůstane ve vazbě až do výslechu, který proběhne příští týden, kvůli evropskému zatykači vydanému na základě obvinění ze sexuálních trestných činů ve Švédsku. Poté dojde k rozhodnutí o případné extradici. Do USA by mohl být Assange případně ze skandinávské země vydán na základě ujištění, že nebude čelit trestu smrti. Ten mu na základě obvinění ze špionáže může skutečně hrozit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010