Británie:

Parlament bude ve čtvrtek hlasovat o drastickém zvýšení univerzitního školného

9. 12. 2010

Vedoucí představitelé britské Konzervativní a Liberálně demokratické strany agresivně hájí drastické zvýšení univerzitního školného a seškrtání vysokoškolských rozpočtů před čtvrtečním hlasováním v parlamentu o tomto opatření. V Británii dále pokračují široké studentské protesty.

Britská vládní koalice za posledních čtyřiadvacet hodin vyvinula intenzivní úsilí ve snaze prosadit souhlas parlamentu se svou dosud nejkontroverznější politikou - s drastickým zvýšením univerzitního školného a se snížením státního financování britských univerzit.

Jenže se zdá, že při hlasování se liberální demokraté rozštěpí na tři skupiny a proti univerzitnímu školnému dojde i k určité rebelii v Konzervativní straně. Vláda zřejmě bude mít dost hlasů k tomu, aby zvýšení školného prošlo.

Úsilí zejména vyvinuli šéf Konzervativní strany David Cameron a šéf liberálních demokratů Nick Clegg. Podle Camerona je zvýšení univerzitního školného "férové", ale jeho slova zanikla uprostřed vášnivých studentských protestů.

Národní svaz studentstva konstatoval, že očekává účast až 10 000 studentů při protestní vigilii ve Westminsteru. Studenti budou vyvíjet nátlak na liberálnědemokratické poslance, kteří před volbami letos v květnu přislíbili, že nebudou zvyšovat univerzitní školné a že ho zruší.

Organizátoři z Národní kampaně proti školnému a škrtům očekávají až 30 000 demonstrantů, kteří se mají shromáždit u studentského svazu University of London a demonstrovat až k parlamentu.

Pod tlakem protestů studentů a ve snaze snížit odpor liberálnědemokratických studentů oznámila britská vláda v minulých dnech pár drobných ústupků. Zejména má být zvýšen přístup nemajetných studentů na univerzity, část jejich školného jim bude odpuštěna, studenti, kteří budou studovat jen na čtvrt úvazku, nebudou platit žádné školné. A hranice příjmu, po jehož dosažení (v současnosti 21 000 liber ročně) bude muset absolvent začít splácet svůj univerzitní dluh, bude podle inflace nově zvyšována každý rok, nikoliv jen jednou za pět let.

Studentské aktivisty ústupky nepřesvědčily. Na webu si můžete pustit velmi dramatický rozhovor, který vysílaly Channel Four News, mezi liberálně-demokratickým poslancem, odpovědným za stranickou disciplínu při hlasování Normanem Lambem, a sedmnáctiletou středoškolačkou Sophie Burge. Studentka poslance v televizi zcela rozdrtila a ubezpečila ho, že na zradu liberálnědemokratických poslanců vůči studentům její generace NIKDY nezapomene a že Liberálnědemokratickou stranu nebudou její vrstevníci volit už nikdy.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010