Postoj Japonska a Číny možná pohřbí cancúnskou konferenci

9. 12. 2010

CRI│ Euractiv│ŠOK│ Vyjednávač čínské delegace na konferenci OSN o klimatických změnách v Cancúnu, Su Wei, kritizoval japonskou stranu, která silně vystupovala proti pokračování "Kjótskéhu protokolu".

Postoj japonské strany velice negativně ovlivňuje cancúnskou konferenci a možná ji pohřbí. Od počátku konference japonská strana nejednou prohlásila, že v druhé etapě konání "Kjótského protokolu" neslíbí žádné další snížení emisí.

Nejinak se ovšem zachovala Čína, když prohlásila, že bude trvat na zachování pouze nezávazných cílů v otázce emisí skleníkových plynů. Ještě v pondělí přitom zplnomocněnec čínského ministerstva zahraničí pro klimatické rozhovory Huang Huikang řekl, že čínská vláda by mohla své "dobrovolné" cíle pro zpomalení růstu emisí podřídit závazné rezoluci OSN. To naznačilo ochotu zmírnit dlouhodobou a neoblomnou pozici krajiny. Avšak zástupce čínského ministra zahraničí a velvyslanec Číny pro OSN Liu Zhenmin zprávy o ochotě přijat závazné omezení emisí dementoval a označil je za "nedorozumění."

Japonsko , Rusko a Kanada už vyhlásily, že nebudou souhlasit s rozšířením opatření Kjótskeho protokolu, jehož platnost vyprší po roku 2012. Požadují širší dohodu a právně závazné cíle pro rozvíjející se státy jako Čína a Indie. Indie je po Číně druhou nejlidnatější krajinou Země se sedmou najvětší rozlohou. Přestože patří mezi chudé krajiny s nízkým HDP na občana, rychlý ekonomický růst slibuje rostoucí hospodářskou sílu. Japonsko , Rusko a Kanada též chtějí zapojení USA, které protokol neratifikovaly.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010