Wikileaks: Rusko je "mafiánský stát"

2. 12. 2010

Rusko je zkorumpovaná, autokratická kleptokracie, založená na vládnutí Vladimíra Putina. Státní činitelé, oligarchové a organizovaný zločin jsou provázáni a vytvářejí "virtuální mafiánský stát", píše se v depeších amerických diplomatů z Ruska.

Nezákonný obchod se zbraněmi, propírání špinavých peněz, osobní obohacování, ochrana pro gangstery, vydírání a korupce, kufry plné peněz a zahraniční konta na Kypru - to je podle amerických diplomatů obraz dnešního Ruska, v němž se jen úplatky odhadují na 300 miliard dolarů ročně. V Rusku je podle depeší obtížně odlišit činnost vlády a organizovaného zločinu.

Firma Amazon.com vyřadila americké servery Wikileaks z provozu

1. 12. 2010

Spojené státy realizovaly svůj první úder proti serverům Wikileaks. V důsledku tvrdého politického nátlaku vypnula firma Amazon.com americké servery wikileaks. Servery Wikileaks jsou však znovu víceméně normálně přístupné.

Došlo k tomu poté, co vlivný senátor a předseda výboru pro vnitřní bezpečnsot Joe Lieberman požadoval, aby americké firmy servery Wikileaks bojkotovaly.

Republikánský kandidát Mike Huckabee:

Ten, kdo prozradil americké diplomatické depeše, musí být popraven

1. 12. 2010

Mike Huckabee, který plánuje kandidovat na úřad prezidenta za americkou Republikánskou stranu, požaduje, aby ten, kdo prozradil 250 000 amerických diplomatických depeší, byl popraven za zradu: "Ať už je to kdokoliv, kdo v naší vládě prozradil tyto informace, spáchal zločin zrady a cokoliv jiného než poprava by bylo příliš mírným trestem."

Republikánská aktivistka Sarah Palinová požaduje, aby se uspořádal "hon na Juliana Assangeho" a s tím souhlasí i jeden poradce kanadského premiéra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vladimir Putin: "Americké depeše jsou pomlouvačné"

1. 12. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin odsoudil jako "pomlouvačnou" americkou diplomatickou depeši, která ho označila za "Batmana" a ruského prezidenta Medveděva za "Robina".

"Věc je ta, že jde o interakci, která je důležitým faktorem v domácí politice v Rusku," řekl Putin v mrazivém rozhovoru pro pořad americké televize Larry King Live. "Abych to řekl upřímně, nečekali jsme, že se to bude dělat s takovou arogancí, s takovou agresivitou a, víte, tak neeticky."

Čeští historikové:

Senátní návrh zákona o protikomunistickém odboji je problematický

1. 12. 2010

Přestože oceňujeme snahu politické reprezentace "vyzdvihnout a trvale připomínat význam a odkaz účastníků protikomunistického odboje a odporu", senátní návrh zákona, jenž si klade za cíl tuto problematiku řešit, je podle našeho mínění krajně nedomyšlený, a to vzhledem ke zmatečnému způsobu vymezení účastníků protikomunistického odboje, těžko přijatelné klasifikaci jejich aktivit a především nedostatečné formě navržené satisfakce. Protože předloha zákona neprošla širší odbornou diskusí, chceme tímto stanoviskem upozornit na řadu potíží, které by jeho přijetí s vysokou pravděpodobností způsobilo.

Kompletní text prohlášení historiků ZDE

Ochlokracie a pražský magistrát

1. 12. 2010 / Vladimír Vokál

Úterní "události" na pražské radnici se jednou provždy zapsaly do moderní české historie. Ne snad jako události zásadní, každopádně jako události výrazné. O magistrátní koalici mezi ODS a ČSSD se ještě napíší stovky článků plných emocí. Osobně nehodlám rozšířit počet příznivců nebo odpůrců pravolevé koalice. Až čas ukáže, do jaké míry šlo o účelové spojenectví, vypočítavost, sňatek z rozumu nebo pokus o ustavení stabilní vlády v našem hlavním městě.

Šťastná chvíle seberozeznání levicové lůzy snad již nastane

1. 12. 2010 / Jakub Wolf

S němým údivem jsem sledoval rozhořčený dav, který obsadil radnici, a jehož mluvčí zasedají před lavicemi radních pražského zastupitelstva. Ne proto, že bych to považoval samo o sobě za nesprávné či nemožné. Spíše právě proto, že to považuji za ve výsledku postup subjektivace lidu a ujmutí se dějin, pokud jde o lid. Co je na tom udivující, je ale stejnou měrou, kdo spáchal tuto přímou akci i za jakých podmínek a proč ji spáchal.

Tento článek je do jisté míry navázáním na článek Štěpána Kotrby v Britských listech a na článek Jana Černého v Deníku Referendum), ale jinými prostředky.

Jedna nula pro Svobodu

1. 12. 2010 / Petr Jánský

Dramatický průběh volby primátora hlavního města předznamenala demonstrace na Mariánském náměstí. Stovky lidí se shromáždily na náměstí a následně pronikly do zasedací místnosti. Hlasitě dávaly najevo nesouhlas s chystanou koalicí ODS-ČSSD. Proto bylo dopolední jednání přerušeno a vyklizen sál. K odpolednímu jednání ve 14 bylo vpuštěno jen asi 90 demonstrantů (dle míst pro veřejnost). Jednání vedl nejstarší zastupitel Bohuslav Svoboda.

DALŠÍ POLITOLOGICKÉ ZAMYŠLENÍ

"Boj o demokracii" se tentokrát neodehrává před televizí, ale před magistrátem

30. 11. 2010 / Štěpán Kotrba

Přítomnost Václava Havla na demonstraci či v sále pražského Magistrátu už není tím, čím bývala před dvaceti lety. Davy už neskandují před plným náměstím "Vašek na Hrad", ani když jejich vůdce za to Soros platí stejně, jako platil Chartu 77. A Havla už ani nikdo neodvádí v poutech... Nikoho nezajímá. Přítomnost Václava Havla při výtržnosti, při které se snažili demonstranti zabránit zvolení pražských radních, volbě nezabránila. Stejně tak jako před deseti lety demonstrace před Českou televizí nebránily demokracii, ale zajišťovaly koryta redaktorům a hercům, stejně tak i teď nejde o principy, ale o naprostý propad "zelených" a diletantská nezvládnutá vyjednávání vítěze pražských komunálních voleb TOP 09. Touhu po moci. Aktivisté jedněch teď podporují politický comeback druhých.

O demokracii

1. 12. 2010 / Petr Wagner

Současná diskuse, vyvolaná událostmi v Praze, se drží poněkud na povrchu věcí. Jíž před lety o začal profesor Bělohradský uvažovat o současném politickém systému jako o postdemokratické demokracii.. I v BL se na tato témata diskutovalo při přijetí "náhubkového" zákona a nyní se pokračuje při "demokratických" procesech při ustanovování vlády nad městem.

Levice, pravice, radnice a zadnice

1. 12. 2010 / Karel Dolejší

Je neobyčejně dojemné pročítat vznešené úvahy zpětně legitimizující - nejmírněji řečeno - hyperpragmatickou pražskou koalici ODSSD odkazy na standardní demokratické mechanismy. Je snad ještě působivější procházet zapálené věty upozorňující, že "já jsem tedy pravicovou radnici nechtěl", a démonizující spolky "elitářských samozvanců" stavící se do čela občanských protestů. Disciplinovanému občanu uvíznou v hlavě slova pravice a levice, hledí se postavit na "správnou stranu", a přitom jaksi mimochodem zapomene, že to oč jde od počátku především jsou miliardové zakázky z veřejných rozpočtů, na nichž se přiživí a uživí právě mnozí zapálení "obránci standardních demokratických mechanismů" - a přirozeně, že k tomu je na prvním místě třeba udržení zkamaráděné zadnice na postu pražské radnice. Zbytek jsou již jen racionalizace a pozitivní spin, aby veřejnost návnadu pokud možno sežrala i s navijákem. Jenže mafie není pravicová ani levicová - jsou to všude přinejlepším obyčejní zloději, defraudanti, podvodníci a vyděrači, pokud ne rovnou něco horšího. Ti, kdo spinují, velmi, velmi dobře vědí, že lžou jak když bulvár tiskne, a vůbec jim to nepřijde blbé. Zbytky jejich profesní integrity se za mrazivých bezměsíčných nocí neslyšně plíží polorozpadlými pražskými kanály.

DALŠÍ Z POLITOLOGICKÝCH ÚVAH

"Kdo - kromě podplacených - by se tu mohl divit hněvu podvedených voličů?"

1. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Vypůjčil jsem si tu větu z článku Karla Dolejšího "Levice, pravice, radnice a zadnice" a pokusím se na ni odpovědět, i když to po mně Dolejší nechce.

  • Kdože to podváděl voliče? Dohledal jsem si v mediální databázi předvolební výroky pražských lídrů "demokratických" stran, odpovídajících na otázku možného povolebního uspořádání. Ani jedna z velkých stran nevyloučila - byť v tu dobu teoretickou - možnost koalice s tou druhou... Voliči rozhodli, že koalici v Praze může ustavit jak pravice s pravicí (TOP 09-ODS), tak pravice s levicí (ODS-ČSSD, TOP 09 -ČSSD). Více možností na výběr měla kupodivu levice (ČSSD)...

Čtyři scénáře pro krizi v eurozóně

1. 12. 2010

Nejhorší potíže eurozónu teprve čekají, tvrdí Peter Boone a Simon Johnson. Právě sice vzniká eurozóna s většími sdílenými fiskálními pravomocemi a patrně i s větší mírou ekonomické integrace - existují však celkem čtyři scénáře dalšího vývoje lišící se mimo jiné tím, kdo v eurozóně nakonec zůstane a jak se projekt společné měny bude dál vyvíjet.

WIKILEAKS

Na Asssange vydal zatykač Interpol. Kvůli údajnému znásilnění

1. 12. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks čelí po světě rostoucím právním problémům. Spojené státy totiž oznámily, že vyšetřují, zda porušil jejich protišpionážní zákony.

30. listopadu se jméno Juliana Assangeho objevilo na seznamu osob hledaných Interpolem. Důvod jeho hledání je uveden jako "sexuální zločiny". Zatykač vydala prokuratura v Goteborgu ve Švédsku. Přátelé však konstatují, že je Assange v euforické náladě, navzdory zjevné zuřivosti, která se šíří z Washingtonu v důsledku jeho rozhodnutí začít postupně vydávat více než čtvrt milionu amerických diplomatických depeší. Assange se prý skrývá na tajném místě někde mimo Londýn, spolu s kolegy hackery a stoupenci.

Bradley Manning: Bude zřejmě odsouzen na 52 let

1. 12. 2010

Bradley Manning (23), americký výzvědný analytik, je podezříván, že poskytl serveru WikiLeaks více než 250 000 diplomatických depeší.

Manning je vězněn na vojenské základně ve Virginii. Má být postaven před vojenský soud a může být odsouzen na 52 let do vězení za to, že údajně zpřístupnil serveru WikiLeaks více než 250 000 amerických diplomatických depeší, vojenské záznamy o válkách v Iráku a v Afghánistánu a tajný vojenský videozáznam, na němž posádka amerického vrtulníku střelbou zabíjí skupinu mužů, o nichž se domnívali, že má raketomet. Ve skupině byl kameraman společnosti Reuters s televizní kamerou.

Moskva údajně usiluje o umlčení WikiLeaks

1. 12. 2010

Zatímco představitelé USA usilují o omezení škod způsobených zveřejněním diplomatické korespondence, ruská vláda se patrně brzy nespokojí s ničím menším než s umlčením nepohodlného serveru, informuje na webu Daily Beast Philip Shenon.

ANKETA:

Čím se mohou po roce pochlubit čeští europoslanci?

1. 12. 2010 / Daniel Strož

Celkové zpravodajství o Evropské unii se během posledního roku v českých mediálních prostředcích přece jenom poněkud zlepšilo, ale o jednotlivých europoslancích čeští občané nevědí stále ještě skoro nic. Neznají je ani jmény. Mezi třiceti náhodně vybranými lidmi, které jsem požádal, aby mi alespoň některé z dvaadvaceti unijních parlamentních zástupců České republiky vyjmenovali, opakovala se více méně jména následujících pěti: Zuzany Roithové, Jaromíra Kohlíčka, Jiřího Maštálky, Jana Březiny a Ivo Strejčka. Další tři občas uváděná jména -- Richarda Falbra, Jana Zahradila a Miloslava Ransdorfa -- spojovali si dotazovaní spíše s různými negativními jevy.

Poněvadž mají čeští europoslanci první rok práce v Evropském parlamentu za sebou, což značí jinak první pětinu jejich mandátu, položil jsem jim 1. listopadu (s uzávěrkou k 24. 11., aby měli dostatečnou časovou rezervu) společnou otázku, znějící: Prosím, sdělte mi, co ve svém ročním europoslaneckém konání považujete za svůj největší osobní pracovní úspěch? V požadovaném termínu odpovědělo deset z nich: Jaromír Kohlíček, Jiří Havel, Zuzana Brzobohatá, Edvard Kožušník, Jiří Maštálka, Olga Sehnalová, Jan Březina, Pavel Poc, Ivo Strejček a Zuzana Roithová. Ostatních dvanáct -- a já je tu záměrně vyjmenovávám -- nepovažovalo za vhodné se ani omluvit, natož sdělit důvod neúčasti: Milan Cabrnoch, Andrea Češková, Robert Dušek, Hynek Fajmon, Richard Falbr, Miroslav Ouzký, Miloslav Ransdorf, Vladimír Remek, Libor Rouček, Evžen Tošenovský, Oldřich Vlasák a Jan Zahradil.

WIKILEAKS:

Šéf Anglické banky měl pochybnosti o britském premiéru Cameronovi

1. 12. 2010

Z diplomatických depeší vyplývá, že si Mervyn King, šéf ústřední Anglické banky, myslel, že nový konzervativní premiér David Cameron a jeho ministr financí George Osborne nemají dost zkušeností na to, aby dokázali zvládnout britský deficit.

Guvernér Anglické banky Mervyn King soukromě kritizoval Davida Camerona a George Osborna za jejich nezkušenost, za to, že ve vnitřním kruhu svých spolupracovníků mají jen povrchní lidi i za to, že o důležitých otázkách veřejného zájmu uvažují jen potud, pokud to má dopad na voliče.

Wikileaks: Američané a Britové se obávají jaderných zbraní Pákistánu

30. 11. 2010

Američtí a britští diplomaté mají strach, že by se v rámci pákistánského jaderného programu mohl dostat štěpný materiál do rukou teroristů, anebo že by mohlo dojít k jaderné válce s Indií.

Americké diplomatické depeše, které zveřejnily Wikileaks, obsahují varování, že Pákistán rychle buduje svou zásobu jaderných zbraní navzdory rostoucí nestabilitě této země a "blížící se hospodářské katastrofě".

Wikileaks: Spojené státy nadšeně chválí "teroristu"

30. 11. 2010

Spojené státy udělaly pozoruhodný obrat o 180 stupňů ve věci bývalého britského vězně z Guantánama Moazzam Begga. Nadšeně chválí tohoto muže, kterého původně obviňovaly z terorismu.

Americká velvyslankyně v Evropě chválí v prozrazené diplomatické depeši Beggovu kampaň, jejímž cílem je přesvědčit evropské země, aby přijali zbývající vězně z Guantánama.

Wikileaks: Čína je "připravena opustit Severní Koreu"

30. 11. 2010

Z diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks, vyplývá, že je Peking frustrován vojenskými akcemi "rozmazleného severokorejského dítěte" a stále více podporuje představu sjednocení obou Korejí

Čína naznačila, že je připravena přijmout sjednocení obou Korejí a soukromě se distancuje od severokorejského režimu. Vyplývá to z prozrazených amerických diplomatických depeší, v nichž se píše, že vysocí pekingští činitelé považují Severní Koreu, svého oficiálního spojence, za "rozmazlené dítě".

Za mrazivého a sněhového počasí znovu v Británii demonstrovaly tisíce studentů proti školnému

1. 12. 2010

Během tohoto už třetího dne celostátních studentských demonstrací proti navrhovanému trojnásobnému zvýšení univerzitního školného se znovu akcí účastnily po celé zemi tisíce studentů. Studenti také okupovali budovy na nejméně osmi univerzitách.

Velké demonstrace se konaly v Brightonu, v Birminghamu, v Bristolu, v Manchesteru, v Newcastlu, v Oxfordu a v Londýně. Londýnská policie zatkla 153 osob. V jiných britských městech se také zatýkalo.

Studenti vylezli na střechy budov, pronikli do komunálních úřadů, zastavili dopravu v desítkách center měst. Mnozí konstatovali, že doufají, že jejich hněv bude slyšet až do parlamentu.

Fotografie ze studentských protestů v konzervativním deníku Daily Telegraph ZDE

Parlamentní shromáždění ve Walesu:

My univerzitní školné nezvýšíme

30. 11. 2010

Velšští studenti nebudou platit univerzitní školné zvýšené na trojnásobek dnešního, jak to chce prosadit britská vláda. Oznámil to velšský ministr školství Leighton Andrews. Ve Walesu sice na vysokých školách stoupne školné z nynějších 3290 liber ročně až na 9000 liber ročně, avšak velšským studentům rozdíl ve školném uhradí velšská vláda. Velšští studenti budou platit jen 3290 liber ročně jako dosud, ať budou studovat ve Walesu nebo v Anglii. Zbývajících cca 6000 liber ročně doplatí velšská vláda.

BRITÁNIE:

Liberálnědemokratický ministr pro zavádění školného naznačil, že školné neschválí

30. 11. 2010

Vince Cable, liberálnědemokratický ministr pro podnikání, který je odpovědný za zavádění zvýšeného univerzitního školného na anglických vysokých školách, se vyjádřil, že je ochoten nehlasovat pro své vlastní návrhy zvýšit školné v zájmu jednoty ve své politické straně. 57 liberálnědemokratických poslanců v úterý dopoledne jednalo o tom, jak nalézt ve věci univerzitního školného řešení. Cable přiznal, že celá věc je pro liberální demokraty značně složitá. Mezi voliči liberálních demokratů totiž roste nátlak, aby liberální demokraté splnili svůj předvolební příslib, že univerzitní školné nebudou zvyšovat.

Wikileaks: "Sprosťák" princ Andrew americkou velvyslankyni šokoval

30. 11. 2010

Anglický princ Andrew, která má fungovat jako podnikatelský velvyslanec britské vlády, ostře zaútočil během návštěvy Kyrgyzstánu na britské vládní vyšetřovatele korupce, na novináře a na Francouze. Jeho hysterický výlev na oficiální recepci americkou velvyslankyni šokoval.

Tatiana Gfoellerová, americká velvyslankyně v Kyrgyzstánu, informovala v tajné depeši, že Andrew hovořil na obědě s britskými a kanadskými podnikateli "drze" a to způsobem, který hraničil se sprosťáctvím.

Wikileaks: Dvě ruské výhrady proti brdskému radaru dle amerického velvyslance

30. 11. 2010 / Štěpán Kotrba

Aequam memento rebus in arduis servare mentem -- Hleď zachovati v neštěstí klidnou mysl
Horatius, Ódy

Potěšilo mne, že Rusko akceptovalo výhrady českých odborníků vůči americkému radaru v Brdech a raketovým silám v Polsku. Vyplývá to z diplomatických dokumentů serveru Wikileaks, který zveřejnil mimo jiné i depeši velvyslance Rivkina z americké ambasády v Paříži z února tohoto roku, která popisuje jednání amerického ministra obrany Roberta Gatese s francouzským ministrem obrany Hervém Morinem. Teď už lze také zveřejnit i to, že Britské listy disponovaly od roku 2006 stavebními plány raketových sil, které měly být původně použity v Polsku a disponovaly i americkou dokumentací ze schvalování provozu a zkoušek radaru na americkém atolu Kwajalejn.

POLITOLOGICKÉ ZAMYŠLENÍ

"Víte, co je defenestrace, ne?" TOPka nebude krást koně s ODS.

30. 11. 2010 / Štěpán Kotrba

Páně Krausova "vtipná" výhrůžka z pořadu s pražským zastupitelem Karlem Březinou předznamenala "sametovost" konfliktu, který dnes vyvrcholí. Aktivistům TOP09 a s knížetem spřátelených "zelených" "a "sorosovských" iniciativ Změň politiku se chce protestovat proti ustavení koalice ODS a ČSSD. Proti koalici TOP09 s ČSSD by nic neměli, stejně jako by nic neměli proti koalici TOP09 s ODS. Zajímavé, že? Demonstrace se koná na Mariánském náměstí a posléze na magistrátu. Kdyby to byl spontánní výtrysk nespokojenosti půl milionu občanů Prahy, byla by to dobrá zpráva o stavu demokracie v ČR a fatálním omylu politiků. Ale půl milionu občanů se na zasněženém magistrátním náměstí nesejde a slabá tisícovka křiklounů je k smíchu...

Udeřila zima -- lidem bez domova nastaly krušné časy

30. 11. 2010 / Miroslav Pořízek

O posledním listopadovém víkendu s plnou intenzitou udeřila zima a jako každý rok v tomto období nastaly lidem bez domova velmi krušné časy. I když je v naší společnosti problematika lidí bez domova vnímána jen jako jeden z mnoha sociálních problémů a to ještě ne mezi těmi hlavními, přesto bychom tuto záležitost neměli ponechávat bez povšimnutí.

Zvláště pak v zimním období, kdy mnozí z těchto lidí doslova bojují o život někde v provizorním příbytku nebo přímo na ulici.

Když se nedaří, tak se nedaří. Vládnout.

30. 11. 2010 / Oldřich Průša

Motto: Jakmile se jednou státní moc upíše principům umlčování opozice, má už jen jednu cestu. A sice cestu zvyšování represí až do bodu, kdy se sama stane zdrojem teroru pro všechny své občany. Vytvoří stát, kde každý žije ve strachu.

Harry S. Truman

Jsou si arogancí sršící mocipáni vědomi, že se nemají o koho opřít? Uvědomují si ,že čím větší prospěch ze současného stavu mají, tím je jich míň. Připouští si z nich alespoň někteří, že ve snaze o individualizaci společnosti, budou ze dne na den kolektivním kůlem v plotě.

Přinese zvýšení DPH nové peníze?

1. 12. 2010

Mám malou technickou poznámku ke zvýšení DPH - překvapuje mě optimismus lidí, kteří zvýšení DPH plánují s vírou, že tím přibyde X miliard do státní pokladny, píše Jaromír Junek.

Pokud už dnes spoustu lidí žije na hranici svých možností, zvýšení DPH může znamenat, že si tito lidé pouze koupí méně zboží za stejný objem výdajů (protože jednoduše už nemohou vydat více peněz), takže výběr daní se o moc nezvýší.

Přemýšlel někdo i o této možnosti?

Je všechno v pořádku?

1. 12. 2010

Na nějakou dobu je po volbách. Kdo chtěl, mohl odevzdáním volebního lístku říci úředně svůj názor na to, jak by to mělo v jeho životním prostoru zhruba vypadat. Naše názory se ale zjevně minuly účinkem. Pokud volíme ODS, nechceme žít v realitě, kterou nabízí ČSSD a naopak. Přesto se díváme na to, jak tyto dvě strany ovládly řadu radnic včetně té největší. Demonstrujeme a zlobíme se na politiky za to, že nás neposlechli, píše čtenář David Hrdina.

POZVÁNKA:

Česká republika je obnovitelná

1. 12. 2010

Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku

Milana SMRŽE

viceprezidenta evropského sdružení EUROSOLAR

na téma:

Česká republika je obnovitelná

(antropogenní kolaps ekosystémů jako historická realita, postoj české veřejnosti a politické reprezentace k obnovitelným zdrojům)

Termín konání: 2. prosince 2010 v 16 hod.

Místo konání: Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha, U Santošky 17, Praha 5, Velká aula

Nezaměstnanost?

30. 11. 2010 / Antonie Hančíková

S tímto pojmem se v poslední době setkáváme poměrně často. Nejtížeji jej vnímají ti, jichž se tento pojem bezprostředně týká. V případě, kdy se jedná o velmi dobré pracovníky bolestně jej vnímají i ti, kterých se bezprostředně netýká a jsou spolupracovníky těch, pro něž z úsporných důvodů není možné další zaměstnání zajistit.

To ošidné slovo - naděje

30. 11. 2010 / Karel Dolejší

16. prosince se skupina amerických protiválečných aktivistů, v níž budou mimo jiné Daniel Ellsberg, Medea Benjamin, Ray McGovern a Chris Hedges, pokusí připoutat k plotu Bílého domu na protest proti nesmyslným válkám v Iráku a Afghánistánu. Bude to nepochybně důležitý test toho, co si ještě občané USA mohou vůči vládě dovolit, takže akce jistě nepostrádá význam. Různí lidé však mohou mít ke stejnému rozhodnutí různé důvody; Hedges ty své shrnuje v článku nazvaném Naděje, skutečná naděje, znamená něco dělat.

Krizi na Korejském poloostrově lze vyřešit diplomacií, o čemž Česká televize neinformuje

30. 11. 2010 / Daniel Veselý

Musím vyjádřit své znechucení nad zpravodajstvím ČT o aktuálním konfliktu na Korejském poloostrově. Redaktoři veřejnoprávního média opět kamenují izolovanou a stresovanou KLDR, jako by snad chtěla zahájit termonukleární válku a -- aniž by hnuli brvou -- obhajují masivní vojenské manévry Bílého domu a Soulu v Žlutém moři. Uvedla snad ČT, že severokorejský útok byl vyprovokován jihokorejskou palbou během námořních manévrů? Proč ČT lživě tvrdí, že jde o komunistický režim (od 60.let se v ústavě Severní Koreje uvádí, že její podstatou je nacionalistický režim a za nacionalistický a militaristický režim považují KLDR i jihokorejští odborníci)?

Do ráje konzumerismu nebo Mene tekel?

30. 11. 2010 / Josef Dusil

Podle odborníků na vývoj lidské společnosti v období moderních dějin se za hlavní faktory západní civilizace označují vynález knihtisku, střelný prach (v tomto případě evropská aplikace čínského vynálezu pro vojenské účely) a kompas. Srovnatelným faktorem s nimi je v dnešní době nesporně internet.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2010

7. 11. 2010

V řijnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 225 osob celkovou částkou 31 708.45 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.10. 2010 částku 121 491.74 Kč

. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2113,85 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.