BRITÁNIE:

Liberálnědemokratický ministr pro zavádění školného naznačil, že školné neschválí

30. 11. 2010

Vince Cable, liberálnědemokratický ministr pro podnikání, který je odpovědný za zavádění zvýšeného univerzitního školného na anglických vysokých školách, se vyjádřil, že je ochoten nehlasovat pro své vlastní návrhy zvýšit školné v zájmu jednoty ve své politické straně. 57 liberálnědemokratických poslanců v úterý dopoledne jednalo o tom, jak nalézt ve věci univerzitního školného řešení. Cable přiznal, že celá věc je pro liberální demokraty značně složitá. Mezi voliči liberálních demokratů totiž roste nátlak, aby liberální demokraté splnili svůj předvolební příslib, že univerzitní školné nebudou zvyšovat.

104 bývalých parlamentních kandidátů za Liberálnědemokratickou stranu podepsalo petici, která požaduje, aby Vince Cable, šéf liberálních demokratů Nick Clegg a ostatní liberálnědemokratičtí poslanci splnili svůj předvolební příslib a hlasovali proti zvýšení univerzitního školného, jinak "liberální demokraté skončí na mnoho let jako nevolitelná strana".

Labouristická strana plánuje v úterý odpoledne v parlamentě vyvolat hlasování ohledně vládního plánu zvýšit univerzitní školné na 9000 liber ročně. Dnes se koná třetí a největší studentská demonstrace proti tomuto plánovanému zvýšení univerzitního školného z nynějších 3375 liber ročně na 9000 od r. 2012.

V Londýně demonstrují asi tři tisíce mladých lidí proti univerzitnímu školnému. Několik stovek jich stojí u Nelsonova pomníku na Trafalgarském náměstí, skanduje "Vraťte nám sociální stipendium" a různá nelichotivá hesla o šéfovi liberálnědemokratické strany Nicku Cleggovi, který porušil svůj předvolební příslib, že školné nebude zvyšovat.

Demonstrace začala podle plánů ve Whitehallu, ale když viděli demonstranti připravený policejní kordon, rozběhli se zpět k Trafalgarskému náměstí a rozšířili se do ulic, aby je policie nemohla v kordonu uzavřít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010