Vatikán objasňuje papežovy výroky o kondomech

22. 11. 2010

Podle nedělního "objasnění" z Vatikánu je skutečně papež Benedikt XVI. ochoten připustit užívání kondomu za určitých omezených okolností.

Papež Benedikt v rozporu s výroky, které učinil loni během své návštěvy v Africe, nyní přijímá, že kondomy snižují riziko nákazy chorobou AIDS.

Avšak papežův mluvčí Federico Lombardi dodal, že "problém AIDS není možno vyřešit pouze rozdáváním kondomů".

Mluvčí dodal: "Zároveň však papež uvažoval o výjimečné situaci, kdy výkon sexuality představuje reálné riziko životům jiných lidí. V takovém případě papež neospravedlňuje z morálního hlediska akt neuspořádané sexuality, avšak je přesvědčen, že užívání kondomu k omezení pravděpodobnosti nákazy je "prvním krokem na cestě k lidštější sexualitě". Horší je kondomu nepoužít a ohrozit životy jiných.

Benedikt překvapil tím, že jako příklad uvedl prostituta, který použije kondomu na ochranu svého klienta. Tím se vyhnul zrušení odporu své církve proti antikoncepci. Při mužském homosexuálním styku problém antikoncepce je irelevantní.

Není však jasné, poznamenává list Guardian, zda svými výroky papež nepootvírá dveře k možnosti užívání kondomů i heterosexuálními dvojicemi, i kdyby to mělo být jen u dvojic, kdy je jeden z partnerů nakažen virem HIV.

Mnoho řadových katolíků interpretuje papežovy argumenty jako svolení k užívání kondomu při "bezpečném sexu" a proto je pracovníci kampaní proti AIDS přivítali. Avšak Vatikán varoval, že papežovy výroky mají "hovorovou a nikoliv oficiální formu", nejsou tedy prý změnou oficiální doktríny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.11. 2010