Spojené státy "překonaly skepsi Evropy vůči protiraketovému systému"

20. 11. 2010

Zástupci 28 členských zemí NATO na summitu v Lisabonu v pátek schválili rozhodnutí rozšířit americký protiraketový systém tak, aby chránil všechna území aliance v Evropě.

V pátek NATO zveřejnilo první strategický dokument za posledních deset let, který má být vodítkem pro alianci v následujících deseti letech ohledně toho, jak se má NATO postavit k starým a novým hrozbám, včetně kybernetických útoků,terorismu a útoků balistickými střelami.

Dohodu o protiraketovém systému si činitelé Obamovy vlády zvlášť pochvalovali jako důležité vítězství po summitu v Seoulu, kde Amerika zaznamenala diplomatické neúspěchy.

Dohoda o protiraketové obraně má propojit komunikačními kanály různé protiraketové systémy spojenců, včetně toho,který budují Spojené státy.Vznikne také velitelská a řídící síť, podobná té, která už nyní ochraňuje letecký prostor NATO.

K dohodě mohlo dojít proto, že Turecko na poslední chvíli přistoupilo na kompromis. Důležitá součást systému má být postavena v Turecku a Turecko odmítlo s její stavbou souhlasit, pokud bude veřejně řečeno, že je systém zaměřen proti Íránu či jiné konkrétní zemi. Většiny jiných požadavků se na summitu Turecko vzdalo.

V sobotu má v Lisabonu podepsat smlouvu o spolupráci s NATO ruský prezident Dmitrij Medveděv. Rusko dále hovoří o svých obavách z protiraketového systému, zejména z možnosti, že by protiraketová obrana NATO mohla ohrozit ruský jaderný deterent.

Naproti tomu Ivo Daalder, americký velvyslanec u NATO, se vyjádřil: "Raketová obrana je nyní nástrojem pro posilování spolupráce s Ruskem."

Uzavřením páteční dohody se Spojeným státům do určité míry podařilo překonat skepsi Západoevropanů ohledně raketové obrany, která byla zjevná v souvislosti s jiným programem,který prosazoval bývalý americký prezident George Bush, píše Wall Street Journal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010