Guenter Oettinger: "Rozdrobenost energetické politiky do malých států brání blahobytu a bezpečnosti Evropy"

22. 11. 2010

Evropský komisař Guenther Oettinger (1953, CDU, Evropský energetický komisař za Evropskou lidovou stranu od února 2010, předseda vlády Baden-Wurtenberg) kritizoval na Spolkovém kongresu společnosti Europe Union Deutschland v Erfurtu současnou evropskou energetickou politiku, která představuje v důsledku rozdrobenosti na malé státečky riziko jak pro evropský blahobyt, tak pro evropskou bezpečnost. "Dvě třetiny našich dnešních energetických dodávek pocházejí ze zemí, které nesdílejí naše společenské a právní představy. Tato závislost se rychle promění ve vydíratelnost." Možnost disponovat energií, která se dá zaplatit, nabude pro Evropany významu, který mívala po celá staletí výživa.

Základní kámen k nutným změnám evropské energetické politiky ukazuje na evropskou energetickou politiku, která sahá přes jednotlivé členské hranice. Tak například, pravil Oettinger, v oblasti obnovitelných energií je nutno zkorigovat národnostně zabarvený chybný vývoj a využívat evropských šancí: "Solární elektrárny je nutno stavět tam, kde svítí slunce a větrné zase tam, kde vanou větry." Zákon o obnovitelné energetice (Erneubare-Energien-Gesetz, EEG) má ve Spolkové republice úspěšnou historii za sebou, teď už jde jen o to, s ním jemně dosednout na přistávací plochu.

Bude bezpodmínečně nutno rychle investovat do infrastruktury potřebné k dopravě energie a tak propojit celou Evropu. Zpoždění těchto potřeb je dramatické. Optimální evropská energetická strategie nekončí na hranicích dnešních sedmadvaceti členských států. "Kontinentální koncepce zahrnující Středomoří a severní Afriku nabízí řešení pro 1 miliardu obyvatel."

(Informaci připravil Jaromír Máša)

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.11. 2010