Ratzinger: Použití kondomů může být někdy ospravedlnitelné

20. 11. 2010

Podstatnou změnou v ortodoxním postoji katolické církve, která dosud zakazovala používání kondomů při sexu, je možná rozhovor, který papež Benedikt poskytl ve formě knihy s názvem "Světlo světa. Papež, církev a znamení doby", která vyjde v úterý.

Ratzinger se v něm vyjádřil, že v některých případech může být použití kondomu ospravedlnitelné, například když ho používají prostituti, aby se zabránilo šíření HIV. V žádném případě se však ani nadále nesmí podle papeže používat kondomů jako antikoncepčního prostředku.

Papež Benedikt v knize tvrdí, že pro prostituty, pro něž není antikoncepce hlavním cílem, kondomy nejsou morálním řešením. Ale dodává, že použití kondomů by mohlo být ospravedlnitelné, pokud je úmyslem zamezení rizika nákazy.

Dosud katolická církev dokonce tvrdila, v rozporu s vědeckými skutečnostmi, že virus HIV dokáže latexem kondomu procházet.

Ve svém odporu proti používání kondomů v minulost vyvolal Ratzinger ostrou kritiku od evropských vlád, mezinárodních organizací a vědců. V březnu 2009 se Ratzinger dokonce vyjádřil před cestou do Afriky, která je vážně postižena virem HIV, že užívání kondomů v Africe problém HIV nevyřeší, naopak ho zvětší. Tento výrok odsoudila Francie, Německo a úřad OSN pro boj proti AIDS jako neodpovědný a nebezpečný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010