V Británii se bojuje o Evropu

18. 11. 2010 / Jan Čulík

Rád bych čtenáře upozornil, aby bedlivě sledovali, co se děje kolem studentských protestů proti zavádění agresivně vysokého univerzitního školného v Británii. V Británii se totiž bojuje o Evropu.

Británie je paradox. Je to na jedné straně kolébka demokracie, na druhé straně - zřejmě v důsledku dlouhodobé historie třídní stratifikace - má podle mé zkušenosti z posledních třiceti let, kdy žiji v Británii, tato země pozoruhodnou schopnost, aniž by cokoliv zlého tušila, spontánně přijímat různé bolševické praktiky. V tom je britská státní správa nesmírně vynalézavá a jakmile takovou bolševickou praxi prosadí v terénu, byrokraté z ostatních zemí Evropské unie to nadšeně okopírují, protože, "vždyť to bylo poprvé vyzkoušeno v Británii, v kolébce demokracie".

To se týká špehování lidí na internetu, zaznamenávání hovorů z mobilních telefonů, i 4 milionů průmyslových kamer, jimiž nyní britsk é úřady "v zájmu bezpečnosti" sledují své občany na ulicích a silnicích.

Nejposlednějším šokujícím vývojem je neúspěšný pokus britské policie zlikvidovat nezávislý protipolicejní server. Naštěstí se to v důsledku intenzivní aktivity a solidarity britských občanů, o jaké se může lidem v ČR jen snít, dosud nepodařilo.

V každému případě je však nesmírně instruktivní sledovat britský boj o lidská práva, nezávislost, svobodu a nekomerční vzdělávací systém. Sledujte to a podpořte ho, v Británii se bojuje o Prahu!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.11. 2010