BRITÁNIE:

Den vládních škrtů: Začaly útokem na BBC

20. 10. 2010

Těsně před zveřejněním programu drsných škrtů ve státním rozpočtu vládnoucími konzervativci vyšlo najevo, že veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice BBC byla donucena přijmout škrty ve výši 16 procent: její koncesionářský poplatek bude zmrazen na šest let a BBC bude muset začít platit své zahraniční vysílání, které dosud vždy financovalo ministerstvo zahraničí.

Vyjednavači z BBC byli výsledkem jednání omráčeni. Informované kruhy v BBC poukazují na to, že normálně se o výši koncesionářského poplatku jedná dlouhé roky; tentokrát bylo zmrazení poplatku BBC vnuceno za tři dny. Finanční břemeno, které vláda nyní vnutila BBC, se rovná nákladům na provoz pěti celostátních rozhlasových okruhů.

Trapně pro vládu vyšlo najevo, když reportéři vyfotografovali tajemníka ministra financi Dannyho Alexandera s otevřeným výtiskem souhrnu plánovaných vládních škrtů, že, jak je v dokumentu uvedeno, vláda počítá s tím, že vládní škrty povedou k ztrátě zaměstnání ve státním sektoru pro 490 000 osob.

Konzervativní ministr financí Osborne přiznává, že jeho rozsáhlé škrty vedou Británii na dosud neznámé ekonomické i sociální teritorium. Dnes zveřejní plány na škrty ve výši 83 miliard liber (2490 miliard Kč) během nadcházejících čtyř let.

Škrty povedou k likvidaci tisíců pracovních příležitostí, k drastickému snížení financování univerzit, rozsáhlé reformě veřejného bytového fondu a k dalším škrtům v sociálních dávkách.

Vláda také oznámí, že odchod do důchodu bude zvýšen z 65 na 66 let, a to od roku 2016, o deset let dříve, než se plánovalo. To ušetří vládě miliardy liber. Očekávají se také drsné škrty v rozpočtu na sport ve školách a zrušení sítě zvláštních škol. Některá ministerstva, včetně ministerstva spravedlnosti, ministerstva pro komunity a místní správu a ministerstva kultury, budou postižena rozpočtovými škrty ve výši 30 procent. Mnoho miliard liber bude seškrtáno z programu vězeňství a z programu právní pomoci.

Program začleňování propuštěných vězňů do společnosti budou muset převzít charitativní organizace.

V rámci zásadní reformy státního bytového fondu bude rodinám, čekajícím v pořadníku na státní byt, nabídnuta možnost získat byt ke krátkodobému pronájmu za činže ve výši 80 procent tržních cen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010