Mám chuť jít volit

20. 10. 2010 / Bohumil Kartous

Poručili jsme 150 milionů kilometrů vzdálenému slunci. Komunisté, kteří měli podobné ambice, mohou zelenat závistí, je-li to u nich fyziologicky a ideologicky možné. Kapitalismus je v tomto přeci jen výkonnější, v některých svých formách produkuje skutečně pokroková řešení. Vzpomeňte si na to, až pojedete okolo třetího lánu solárních panelů v plném květu, na jejichž miliardovou úrodu pro investory a banky doplácíte. Ještě, že máme prvoligového ministra financí, který ví, komu peníze brát a komu ne, aby člověk nedostal přes držku...

Na personifikovaných politických "kauzách" veřejné povahy je sympatické a pokrokové zase to, že jsou genderově neutrální, což jim dodává politické korektnosti. Z případu pana Čunka se stal případ paní Vesecké, kterou vláda chce odvolat, ale pár přátel z ODS si myslí, že to není dobrý nápad. Souhlasím, je třeba chovat se slušně a oplácet lidem jejich dobré skutky. Opak by byl přece krajně nemorální. Naštěstí je premiér prototypem morálně orientovaného politika.

A nejen to, má i velké srdce. Senátorka Janáčková, bodrá žena se sympaticky neonacistickým slovníkem, požívá zasloužené Péťovy podpory. Péťa musí nějak odčinit svůj slabý tah na branku z předvolební kampaně, v níž ČSSD vysloveně zdrtila své politické soupeře agresivně xenofobními billboardy. S trochou nadsázky řečeno, jsou přece v jedné mailové skupině společně s miliony dalších Čechů, kteří rozhodně nejsou rasisté, jen si vyměňují neškodné rasistické vtipy.

A teď se vás zeptám, taky máte takovou tu správně občanskou chuť jít volit? Já ano, neboť jsem se dozvěděl, že strana Věci veřejné uspořádá "ideovou konferenci". Miluji dobrý politický humor.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010