Proč nedokáže Nečas uvažovat velkomyslně - a strategicky?

19. 10. 2010 / Boris Cvek

Jednou z dobrých zpráv z právě proběhlých voleb je kromě pádu komunální hegemonie ODS a vysoké účasti v senátních volbách také to, co zdůraznil Karel Schwarzenberg v nedělních Otázkách VM: Češi jsou rozumní voliči a nedali hlas extremistům.

U nás v Krnově např. neonacisté naprosto propadli, a to býval Krnov znám rasistickými útoky na Romy.

Propadla taky strana Jany Bobošíkové, kterou lze považovat za stranu někde na rozhraní tupého nacionálního populismu a extremismu, a doufal jsem, že vedení ODS si uvědomí, že podobně musí skončit i Liana Janáčková, čili že v jejím volebním obvodu učiní výjimku a podpoří kandidáta standardní demokratické strany, totiž ČSSD, proti rasistickému populismu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Premiér Nečas však nadřadil nad demokratické hodnoty potřebu znovu ovládnout Senátu a postavil se svou podporou Liany Janáčkové proti vlastní stranické organizaci ODS v Ostravě, z níž někteří členové chtějí na protest proti Nečasovu postoji vystoupit.

Je možné, že by Nečas svou podporou pro sociálního demokrata Maštalíře proti Janáčkové naopak získal sympatie mnoha demokratických voličů, a tudíž by Senát ovládl mnohem spíše než s pomocí hlasu jedné podivné senátorky, proti které se staví i sama ostravská ODS.

Česká politika díky úzkoprsosti a hlouposti premiéra Nečase ztratila šanci, kdy se mohla ukázat ve velkorysém a společnost sjednocujícím gestu, dnes tak potřebném. Nečasova podpora Janáčkové je nechutný handl s demokratickými hodnotami, je to přesně ten bod, kdy demokrat prodá demokrata a ohrozí tak demokracii samu pro třicet stříbrných politické moci. Odkaz ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.10. 2010