Tůma v Praze zvítězil

19. 10. 2010 / Petr Jánský

V hledáčku voleb jsem měl Horní Jiřetín, Liberec a Prahu. Ve všech třech městech volby dopadly dobře. Jak dobře, se ukáže teprve po sestavení koalic a volbách starostů.

V Horním Jiřetíně se už léta obávají, že dojde k prolomení těžebních limitů, což by znamenalo likvidaci obce. Po sněmovních volbách a vítězství pravice dala vláda ujištění, že limity nezruší. Mostecká uhelná vyhozená ze dveří vlezla do obce oknem. Podpořila vznik sdružení Dialog, které mělo dílo zkázy dokonat zevnitř. Kde se vzali, tu se vzali se do obce před komunálními volbami přihlásily k trvalému pobytu zaplacené duše. Korupce v samém základu demokracie, podvod, kterému náš právní řád údajně nedokáže čelit. Pokud by Dialog zvítězil, lidé by o střechy nad hlavou přišli. Nestalo se, volby vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů pro zachování H. Jiřetína 34,75%, dále dostal Dialog 30,28% a Strana zelených 28,20%. Dvoutřetinové vítězství umožní H. Jiřetínu zasloužené 4 roky klidného života.

V Liberci hrozilo další tunelování města (viz Jánský, "Pozdravy z Liberce"). Zabránit mu chce Změna pro Liberec (20,63% a 9 mandátů), která porazila ODS a Jiřího Kittnera (17,74% a 8). Kandidátem na primátora je Jan Korytář ze Strany zelených. Nechal se slyšet, že udělá koalici s ČSSD (16,83% a 7), Liberec občanům (13,41 a 6) a Unie pro sport (6,96 a 3). Přibrat VV (7,27% a 3) vidí jako nepravděpodobné. Inu pomáhej pámbů, ale hlavně ne Ondřej Liška, předseda a celostátní lídr SZ.

V Praze ovládané kmotry ODS je situace zdánlivě přehlednější, ve skutečnosti složitější. Vítěz Zdeněk Tůma (TOP09) se ještě s horkou hlavou nechal vidět v kavárně s Bohuslavem Svobodou (ODS). Vzájemně si padli do oka a od Svobody jsme se dověděli, že by šel s Tůmou v Americe krást koně. Uff. Doufám, že až Tůmovy hlava vychladne a vrátí se z Ameriky na zem, uvědomí si, že se zloději koní jednají jen koňští handlíři.

Ondřej Liška chystá stížnost k Ústavnímu soudu a k Nejvyššímu správnímu soudu. Zeleným se nelíbí trik s rozdělením Prahy na 7 obvodů. Nelíbí se žádné menší straně, ale obávám se, že nebude dosti sil, aby soudci, oslabeni snížením platů, chtěli v Praze zrušit volby.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.10. 2010