V důsledku nynějších škrtů se už britská armáda nebude moci účastnit invazí jako do Iráku

20. 10. 2010

Britské obranné síly se už nebudou moci účastnit operací, jaké prováděly v Iráku a v Afghánistánu po realizaci škrtů, které byly zveřejněny v úterý. Nejméně deset let nebude britská armáda schopna ani takové operace, jaká před 28 lety osvobodila Falklandské ostrovy.

Michael White v deníku Guardian se obává, že se po nynějších škrtech v britské armádě nebudou Spojené státy už chtít vojensky angažovat v Evropě a zruší americký vojenský obranný štít pro evropský kontinent. Zdá se, uvádí komentátor, že před rozkladem je i organizace NATO.

Většina Evropy se vzdala jakékoliv snahy o efektivní vojenskou obranu. Dokázala by se Evropská unie vojensky ubránit? White o tom má vážné pochybnosti.

Pokud Británie nyní opouští svou aktivní tradici vysílání vojáků do zahraničí, kde jsou zabíjeni při vojenských misích mimo akční oblast Severoatlantického společenství, jak dlouho NATO přežije? Kanada a Holandsko nyní stahují své jednotky z Afghánistánu. Už skoro žádný stát není ochoten riskovat životy svých mladých mužů tak, jako to dělají Spojené státy.

Takže se Američané, rozhněvaní na svou vládu, rozhněvaní na svět, plni strachu z Číny a pohrdání vůči Evropě, mohou sami sebe brzo zeptat: "Proč bychom Evropu měli bránit?"

Byla to právě obava, že Spojené státy se vojensky vykašlou na Evropu, která přiměla Tonyho Blaira k tomu, aby se Británie účastnila kontroverzní války v Iráku.

Avšak, uzavírá White, až budeme zase sami, začnou nás trápit nejrůznější obavy, především otázky energetické bezpečnosti a sílící mocnosti na jihu a na východě. Život možná nebude nejbezpečnější.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010