Nejde o třicet stříbrných

20. 10. 2010 / Petr Jánský

V souvislosti s podporou senátorky Janáčkové píše Boris Cvek o hlouposti premiéra Nečase a handlu s demokratickými hodnotami. Je to ale jinak.

ODS jde o dobrý výsledek voleb. Jen ten může udržet u moci Petra Nečase. Jde o každou radnici, o každé senátorské křeslo, jde o každý hlas, ano, i o hlas "podivné senátorky, proti které se staví i sama ostravská ODS". Až ostravská ODS pochopí, oč tu běží, v tichosti se Nečasovi omluví.

Výrazné vítězství ve sněmovních volbách umožnilo Nečasovi ustát první čistku (Langer a spol.), dokonce s funkcí premiéra pozici v ODS posílil. Komunální volby situaci mění. Zvláště ztráta Prahy a způsob, jakým se Bohuslav Svoboda snaží vyšachovat ze hry znovu zvolené kšeftaře, bude signálem k útoku na Nečase. Pokud půjde v Praze ODS do opozice, stane se z Nečase generál bez vojska.

Vstoupí do hry borci vyšší váhové kategorie a začnou zvažovat, nakolik by takové oslabení premiéra mělo vliv na stabilitu vlády. Při katastrofálním propadu VV to bude TOP09, která rozhodne o dalším vývoji. Tůma možná kývne i na tu prolezlou ODS. Za to Nečas předá moc Kalouskovi a utichnou vládní rozepře.

Prezident Klaus se škodolibě usměje a zváží, zda ukáže Nečasovi palec nahoru nebo dolů. Má ho ale o poznání raději nežli Topolánka, takže mávne rukou. Vichr očekává odjinud. Nastartované "reformy" ohrožují sociální smír. Teprve občané v ulicích a stávky přimějí Klause k činnosti. Nejsou to dobré vyhlídky.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010