University of Glasgow vyhodí na dlažbu 85 profesorů

19. 5. 2010

Nové "podnikatelské" vedení University of Glasgow se rozhodlo, že vyhodí na dlažbu 85 univerzitních profesorů a výzkumníků ze své pedagogické fakulty, z fakulty biochemie a z katedry archeologie. Zaměstnancům, kteří mají být vyhozeni, bylo právě oznámeno, že jejich pracovní poměr končí dne 31. července 2010.

Argumentem vedení školy je, že údajně chybějí finance. Ve skutečnosti je Glasgow University v současnosti finančně mírně v plusu. (Očekávané škrty v státním rozpočtu na Skotsko dosud nedopadly.) Plat rektora Antona Muscatelliho byl právě zvýšen z 250 000 liber ročně na 280 000 liber ročně (700 000 Kč měsíčně).

Přeplněná schůze univerzitních odborů, která se konala na Glasgow University ve středu v poledne, schválila rezoluci, jíž odmítá propouštění. Schůze oficiálně zažádala vedení odborového svazu univerzitních pracovníků, aby zahájil oficiální kroky (hlasování členstva), které povedou k stávce. Pokud bude stávka schválena, bude mj. zastaveno zkoušení studentů, takže letos v Glasgow studenti nebudou schopni absolvovat vysokou školu.

Podrobnosti v angličtině ZDEBBC ZDE ZDEZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.5. 2010