Jsem skeptický ohledně těch, kdo chtějí údajně snižovat státní dluh

17. 5. 2010

Na můj e-mail, ve kterém jsem reagoval na složenku pana Kalouska a požadoval na něm recept, jak bez zadlužení získat luxusní byt na Veleslavíně, luxusní dům v Bechyni atd. mi odpověděla paní Lenka Koudelková, asistentka volebního managera TOP 09 zasláním tiskového prohlášení p. Kalouska. Na toto jsem reagoval takto, píše Zdeněk Horák :

Vážená paní Koudelková,

děkuji Vám za rychlou reakci na můj e-mail. Jsem ekonom a bývalý vrcholový manažer, takže vážnost zejména tempa nárůstu státního dluhu (nikoli zatím jeho výše) nepodceňuji - ba naopak. Jsem ale poněkud skeptický pokud se týká těch, kteří tuto situaci chtějí napravovat.

Vnucují se nám do této role totiž titíž, kteří byli a jsou vrcholovými politiky již dlouhou řadu let a v tomto směru se to týká zdaleka nejen např. pana Kalouska, ale desítek jiných napříč politickým spektrem. Jsou-li totiž takovými kvalitními odborníky, že jedině oni jsou schopni nás z dnešní situace vyvést, tak mohli situaci předvídat a místo animózních, silně nekultivovaných vzájemných půtek usilovně hledat alespoň základní shodu, mobilizovat k nápravě znepokojivého trendu a iniciovat včas potřebné kroky k jeho zastavení. Tolik odvahy však nikdo z nich včas neprojevil.

Jinak pokud se týká vaší stranou navrhovaných opatření, nepovažuji za moudré na prvé místo dávat šetření, šetření a zase šetření - tedy omezování výdajů. To je samozřejmě nutné. Ale v prvé řadě jest nutno dramaticky zvýšit efektivnost vynakládání prostředků (za vynaloženou korunu pořídit více) resp. zamezit jejich úniku. Jsme totiž velmi nedůslední např. v potírání šedé ekonomiky (její rozměr se odhaduje na více než 200 miliard), korupce, předražování čehokoliv, co jest placeno z veřejných zdrojů. Obáváme se žádat na občanech, aby prokázali legálnost nabytého majetku. Nejsme schopni více kontrolovat "ulévání" peněz do zahraničí atd. Kdyby se nám alespoň v tomto podařilo přiblížit např. severským státům, tak to přinese desítky miliard ročně. Ano, šetřeme ! Nejprve však prokažme snahu ucpat díry, kterými nám desítky miliard z těch děravých necek utíkají. Toto ale nedosáhneme s těmi, kteří již mohli dávno dokázat, že jsou lidmi na svých místech ani strašením obyčejných lidí složenkami na úhradu statisícových dluhů. Nedivte se, když takoví lidé jsou pobouřeni, připisují vám k na složence uvedené částce několik nul a posílají je panu Kalouskovi zpět.

Předem Vám děkuji za pochopení smyslu mých řádek.

S pozdravem

Zdeněk Horák

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.5. 2010