Marek Šnajdr zachraňuje zdravotnictví

18. 5. 2010 / Petr Wagner

Pan první náměstek ministryně zdravotnictví poskytl rozhovor týdeníku Euro ZDE.

Pro pořádek se sluší uvést, že pan Šnajdr je prvním náměstkem ministra zdravotnictví -- toho času třetího, od roku 2006. Nicméně zjevně před volbami se vzepjal k neobyčejnému intelektuálnímu výtvoru.

Takže se dovíme:

1. Náš stát má málo peněz, a protože populace stárne, musí se do zdravotnictví dávat jenom omezeně prostředků. Pravděpodobně proto, že dlouhověcí nepotřebují zdravotní péči.

2. Ale nezoufejme. Pan Šnajdr objevil geniální řešení -- je třeba se věnovat prevenci a včasné diagnóze. To je totiž nejlevnější. To je skutečně objevná myšlenka. A jak se zdá nalezla cestu i do pater nejvyšších na ministerstvu zdravotnictví. Takže již zbývá jen zařídit, aby podobný přístup měly i pojišťovny. My zdravotníci chápeme, že čtyři roky na ministerstvu je málo a jistě ochotně tomuto geniovi zdravotnických strategií dáme svůj hlas, aby mohl svou myšlenku realizovat. No a samozřejmě je přitom nutné zachovat poplatky. Bez nich by se zbořil svět. Ne Sofiin, ale Šnajdrův určitě.

3. A standardy budou! I kdyby na zdravotnictví nebylo! Krásná mantra. Sice si nikdo neumí představit, cože by to mělo být, ale všichni se jimi ohánějí. Asi jako tajemný mesiáš spasí naše nebohé zdravotnictví. Anebo ti politici už opravdu nevědí, co mluví?

4. A pak perla perel. Náš stát dává na zdravotnictví nejvíce z veřejných zdrojů v Evropě. Tedy percentuelně. Když se hodí procenta, tak sem s nimi. To, že rakouských 75% veřejných peněz je asi tak třikrát víc než našich 84%, se jaksi neuvede. To že rakouských 10.2% HDP je asi tak 4x víc v absolutních číslech než našich 6.8% HDP, také neuvedeme. Vždyť máme řešení a ne strašení.

5. A když jsme tak dobří, tak proč reformu? Zde se nám pan náměstek trochu odkopal. No přece proto, abychom mohli zavést komerční připojištění. No tak to jsem jelen. Je těch peněz dost nebo není? Ale náměstek kontruje, aby bylo na prevenci a správnou péči pro seniory! Jak jasné.

6. A co by mělo být cílem reforem? No přece kvalitně léčit raněné a nemocné. Šmankote, tak to by mne opravdu nenapadlo, že je léčíme špatně a teprve zavedení poplatků a do budoucna komerční pojištění na nadstandardy to vyřeší.

7. No a pak, jak je pro mladého úspěšného náměstka zvykem, si všechen současný stav zdravotnictví přičte za zásluhu. Tedy to, čím se chlubit lze. Nehovoří o limitech léčených biologickou léčbou, nehovoří o zavírání center, nehovoří o úhradě počítané dle roku 2008, nehovoří o takřka fatálních personálních problémech.

V tomto státě nějak nejde nic. Důchody, školství, zdravotnictví, infrastruktura. Všechno je problém. Jak to ti Němci nebo Rakušané dělají?

Hodně se mluví o černých pasažérech našeho systému. Je třeba jednoznačně říci, že hlavním černým pasažérem našeho zdravotního systému je stát. Za svých 56% pojištěnců platí 720 Kč měsíčně. To je polovina toho co nejméně živnostníci a zlomek toho co zaměstnanci. To ale asi pan náměstek neví. Ostatně z poskytnutého rozhovoru se zdá, že vůbec o zdravotnictví toho moc neví. Ideální kandidát ODS na příštího ministra zdravotnictví. Už se těším. Nemocní jistě také....

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.5. 2010