Nick Clegg: Řekněte nám, které zákony máme zrušit

19. 5. 2010

Nová britská vládní liberálně-demokraticko-konzervativní koalice se hodlá obrátit na veřejnost s dotazem, které zákony by měly být zrušeny. Jde o pokus "navrátit důvěryhodnost do politiky", jak tvrdí liberálnědemokratický náměstek premiéra Nick Clegg. Především mají být zrušeny zákony, které omezily za labouristů v Británii osobní svobodu.

Bude zrušen kontroverzní plán zavést v Británii občanské průkazy, bude zrušena celostátní databáze vzorků DNA, v níž byly uloženy vzorky DNA od tisíců nevinných lidí a bude omezena praxe ukládání záznamů o užívání internetu. Bude také revidováno používání pouličních kamer.

Zrušena bude i databáze dětí, kterou loni založila labouristická vláda a která obsahuje informace o všech 11 milionech mladých lidí mladších 18 let. Školy nebudou smět odebírat dětem otisky prstů bez svolení rodičů.

Budou také revidovány zákony o pomluvě a omezení pokojných veřejných protestů bude zrušeno.

"Toto bude vláda, která se pyšní tím, že britští občané povstali proti nelegitimním rozšiřováním pravomocí od státu. Občanů, kteří si cení debaty a nebojí se mít jiný než oficiální názor," zdůraznil Clegg.

Podronosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.5. 2010