Protestující Thajci útočí na armádu improvizovanými zbraněmi

19. 5. 2010

Protivládní protesty "Rudých triček" v Thajsku získaly nový rozměr, když protestující začali útočit na armádní jednotky s použitím improvizovaných zbraní. Jeden z nich, Sakhorn Iamsri, vystřeluje na vojáky z praku oblázky o velikosti ořechu, což mužům v úkrytech zbudovaných z pytlů s pískem ztěží může ublížit. Arsenál Sakhorna a jeho kamarádů ovšem obsahuje i další prostředky: Výbušky vystřelované z kovových trubek, lahve od Redbullu naplněné skleněnými střepy, Molotovovy koktejly, hořící pneumatiky a další improvizované zbraně.

Armáda protestujících v centru Bangkoku pokřikuje na vojáky sprosté nadávky a útočí na ně rudimentárními zbraněmi. Často to vypadá, jako by někteří demonstranti k podobným podnikům přistupovali podobně jako k bojové hře typu paintballu; mnozí však už za prohru zaplatili cenu nejvyšší.

Vojáci včetně odstřelovačů umístěných na vysokých budovách střílejí ostrými náboji, gumovými projektily a používají slzný plyn. Od propuknutí násilí dne 14. května bylo již 38 demonstrantů zastřeleno a 313 zraněno. Na druhé straně zahynul jeden voják.

Podle zpravodajů AP se do bojů místy zapojily i patnáctileté děti a dvanáctileté vyrábějí roznětky pro podomácku smontované rakety.

Rudá trička vesměs náleží k městské chudině, která se bouří proti politické struktuře tradičně upřednostňující bohaté a proti politické elitě podporované armádou. Demonstranti podporují expremiéra Thaksina Shinawatru, který byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a žije v exilu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.5. 2010