Obamova finanční reforma čelí problémům v Senátu

27. 4. 2010

Největší posílení americké finanční regulace od Velké deprese během prvního procedurálního testu v Senátu v pondělí směřovalo k neúspěchu. Došlo k tomu kvůli snaze Republikánů zablokovat zákon předložený Demokraty. Více než dva roky po nástupu světové finanční krize je patrně cesta k mezistranickému kompromisu uzavřena.

Prezident Obama a Demokraté chtějí prosadit návrh, který podle nich předejde opakování krize z roku 2008, jež uvrhla ekonomiku do hluboké deprese. Republikáni považují reformu za potřebnou, ale tvrdí, že návrh Demokratů příliš posiluje pravomoci vlády. Zákon by vedl ke vzniku kontrolní organizace zastupující spotřebitele, znemožnil by bankám obchodovat s pohledávkami bez vztahu ke klientům a zavedl novou proceduru rušení finančních firem v potížích. Zároveň by měl zrušit prakticky neregulovaný trh s finačními deriváty s objemem 450 bilionů dolarů, který pomohl vyvolat finanční krizi. Klíčové hlasování o zákonu se uskutečnilo v noci na úterý.

Demokraté jsou dobře zorganizovaní, nicméně potřebují hlas nejméně jednoho Republikána, aby mohla být k návrhu zahájena rozprava.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.4. 2010