Sociální kouzla: Podle peří poznáš ptáka

1. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

Kandidát do parlamentních voleb za ODS v Hradci Králové Petr Štěpánek se rozhodl obhajovat návrh Edvarda Kožušníka, nedávno zamítnutý i pravicovým Senátem - zrušení koncesionářských poplatků a převedení financování ČT a ČRo na státní rozpočet. Kožušník se díky tomuto populismu stal za ODS europoslancem. Štěpánek se také bojí výsledků letních voleb. Do huby si už dnes bere proto bývalý rocker hledisko sociální. Považte - z pera kandidáta strany, která proslula svým návrhem rovné daně a superhrubé mzdy, se lze dočíst toto:

Nikdo nikomu zároveň nenalhává, že veřejnoprávní média financovaná ze státního rozpočtu budou úplně zadarmo. Státní rozpočet jsou naše peníze, naše daně. Sociální kouzlo je ale v tom, že prostřednictvím státního rozpočtu se bude každý na financování veřejné televize a rozhlasu podílet mírou svého zdanění. Bohatí přispějí hodně, sociálně slabší přisypou trochu a ti nejpotřebnější nezaplatí nic.

Historicky je dáno, že koncesionářský poplatek (placený původně za přijímač) je skutečně jistou formou "rovné daně", oné thatcherovské daně "z hlavy", ovšem dedikovanou přímo institucím veřejné služby, nikoliv státu. Sociální hledisko je ošetřeno osvobozením všech, jejichž příjem nedosahuje nad 2,1násobek životního minima. Ti nejpotřebnější neplatí nic už nyní... a ti nejbohatší mají stejně své peníze v daňových rájích. Rodiny platí pouze jeden poplatek za domácnost, i kdyby přijímačů měli více. Podnikatelé ovšem platí za každý přijímač, který firma má. Platí se (respektive má se platit) i za autorádia ve služebních autech (či osobních autech, koupených "na firmu"). Podnikatelé musí platit i za mobilní telefony s FM rádiem či za DVB-T karty do počítače. Hoteliéři musí platit za každý přijímač v pokojích svých hostů. A tím je nepřímo "zdaněno" podnikání těch bohatých, většinou voličů ODS, která slibuje "daně snížit všem" na úkor služeb státu. Minimalizaci státu chtěl už Lenin.

Diskutující pod jeho článkem Štěpánka nešetří. Tvrdí, že "až zrušíme stát, peníze a povinnost dodržovat silniční pravidla, tak musíme nutně zrušit i veřejnoprávní televizi". To mu vzkazuje notorický diskutér Lumír z Prahy (IP 88.103.81.43). "Štěpánek starající se o domovy důchodců, úplně mě to dojalo. Musím se tomu už jen smát, co je někdo schopen ze sebe udělat, aby se dostal k lizu.", píše mu čtenář ze Šhanghaje (IP 118.194.1.157). "Pan Štěpánek... reálně nikdy nepracoval a žije z něčeho, co bych nazval sociálními dávkami v luxusním balení. ...Vy jste se asi dočista pomátl, jinak si vaši argumentaci nedokážu vysvětlit. Co takhle zrušit RRTV, Radu ČRo a Radu ČTÚ, a všechny ty Štěpánky poslat do práce? To bychom teprve ušetřili! Navíc by to byla úspora skutečná, ne že se jen bude brát odjinud", konstatuje čtenář ze Seychellských ostrovů (IP 193.200.150.125). I daňové ráje kupodivu dokáží uchovat zdravý rozum...

Pro zvýšení limitu osvobození od poplatků "pro ty nejvíce potřebné" byla z všeobecného předvolebního populismu pouze komunistická poslankyně Ivana Levá. Její návrh byl vyčíslen na ztrátu ve výši jedné miliardy a nehlasoval pro něj mimo komunistů nikdo. Ale ani Levou nenapadlo zestátnit příjmy ČT a ČRo, protože si je vědoma, že by to přineslo okamžitou ztrátu nezávislosti obou institucí veřejné služby. KSČM má fobii z jakéhokoli zestátnění, neb někteří mají ještě v živé paměti, jak zestátňování naposledy dopadlo v osmačtyřicátém. No řekněte, není Petr Štěpánek zakuklený kovaný komunista v Občanské demokratické straně?

Petr Štěpánek: Zrušení koncesionářských poplatků jako sociální opatření ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.2. 2010