Independent: Spojené státy v případě Haiti selhávají

17. 1. 2010

Americká pomoc zemětřesením postiženému Haiti začíná děsivým způsobem vypadat jako obdobně drasticky pomalá humanitární pomoc městu New Orleans poté, co ho r. 2005 zničil hurikán Katrina, píše v deníku Independent Patrick Coburn.

V obou případech přišlo v době, kdy toho bylo nejvíce zapotřebí, velmi málo pomoci: v případě města Port-au-Prince v době, kdy lidé pod troskami budov byli ještě naživu. Až konečně na Haiti dorazí záchranné čety s zařízením na zvedání těžkých bloků, bude už pozdě. Není divu, že lidé na Haiti stavějí barikády z kamení a z mrtvol.

Jsou velmi dobré důvody, proč jsou Haiťané tak neuvěřitelně chudí. Nestalo se to náhodou. V 19. století to vypadalo, že koloniální mocnosti nikdy neodpustily Haiťanům, že zorganizovali úspěšné povstání otroků proti francouzským majitelům plantáží. Americká armáda okupovala Haiti v letech 1915 - 1934. V letech 1957 - 1986 podporovaly Spojené státy haitské vládce Papa Doc a Baby Doc z klanu Duvalierů. Obávaly se totiž, že by tito vládci mohli být nahrazeni režimem sympatizujícím s revoluční Kubou v sousedství.

Prezident Jean-Bertrand Aristide, charismatický populistický kněz, byl svržen r. 1991 vojenským pučem a k moci se navrátil s americkou pomocí r. 1994. Avšak Američané vždycky pohlíželi s podezřením na jakékoliv známky radikalismu od tohoto mluvčího chudých a velmi tvrdě ho omezovali. Prezident Clinton Aristida toleroval, avšak Bushova vláda ho považoval za páriu a systematicky mu podrážela nohy. V roce 2004 byl Aristide svržen při vzbouření, které podporovali američtí Republikáni a vedli ho místní haitští gangsteři a kleptokratická haitská elita.

Haiti je v důsledku toho v současnosti státem, který selhal. Proto neexistuje v zemi skoro žádná infrastruktura a není možné organizovat po zemětřesení pro lidi záchranu. Většinu záchrany organizují zahraniční nevládní organizace, což vyvolává velmi cynické reakce od místních lidí. Jeden trpký haitský vtip zní: Když si haitský ministr ze zahraniční pomoci odebere 15 procent, říká se tomu korupce. Když si mezinárodní nevládní organizace odebere ze zahraniční pomoci 50 procent, říká se tomu "náklady".

Velké mezinárodní nevládní organizace jsou v podstatě korupčním spiknutím. Je pozoruhodné, jak málo práce udělaly americké pomocné humanitární organizace v Iráku a v Afghánistánu. Zahraniční poradci v Kábulu často dostávají plat ve výši 250 000 - 500 000 dolarů ročně, a to v zemi, kde 43 procent obyvatelstva má příjem menší než 1 dolar denně.

Američané se často ptají, proč byla jejich okupace Německa a Japonska po roce 1945 tak úspěšná a proč je americká okupace Iráku a Afghánistánu o půl století pozdějí tak katastrofální. Je tomu tak proto, že Německo a Japonsko obnovil vysoce výkonný německý a japonský státní aparát, nikoliv Spojené státy. Tam, kde byl státní aparát po roce 1945 slabý, jako v Itálii, měla americká snaha katastrofální výsledky, protože americké úsilí tam spoléhalo na zkorupované a neschopné místní elity, stejně jako dnes v Iráku, v Afghánistánu a na Haiti. Haiťané se mají hodně na co těšit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.1. 2010