POZNÁMKA NA OKRAJ:

O problematickém výběru personálu, neboli O kozlech a zahradnících

14. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Základem úspěchu je často dobrý výběr kvalifikovaného personálu. Kdo je ale k čemu kvalifikován, to může být sporná věc. Když se například rozhodl německý spolkový ministr zdravotnictví dr. Philipp Rösler udělat z náměstka ředitele Svazu soukromého zdravotního pojištění Christiana Webera vedoucího oddělení pro základní otázky svého ministerstva, ve Spiegel Online se psalo o tom, že by Rösler chtěl, aby lobbista vypracoval návrh na reformu německého zdravotnictvíá. Proč by to mohla být nejen v tomhle případě překvapivá výtka, o tom něco v téhle poznámce...

Najít vhodného specialistu často není lehké a obecně v politice a hlavně u údajně zasloužilých politiků, kteří hledají jiné zaměstnání, to asi ani moc nejde. Příkladem toho by mohl být případ mluvčího strany FDP ve věcech finanční politiky ve spolkovém parlamentu Carl-Ludwiga Thieleho, který má být povolán do předsednictví německé Spoklové banky s úkolem jak se starat o množství hotových peněz, ačkoliv prý není v oboru peněžní politiky znalcem. V případě Webera jako náměstka ředitele Svazu soukromého zdravotního pojištění je to ale asi jinak. Ten pracuje v soukromém podniku a můžeme klidně vyjít z toho, že se v německém zdravotnictví vyzná velmi dobře; zbývá jen otázka, k čímu užitku bude pracovat na svém novém místě.

Proto asi taky Spiegel Online nepřímo vznáší otázku, zda by takový zaměstnanec měl být povolán na ministerstvo, aby tam připravil základní reformu zdravotnictví. Co mě ale na celé věci překvapilo, nebylo, že z normálního vyššího zaměstnance byl jednoduchým způsobem udělán "lobbista", ačkoliv Weber je zatím placen za to, že měl jako náměstek ředitele asi i jiné oficiální úkoly a jiný titul. Překvapilo mě, že nikdy nepoukázal u ministra a člena FDP Röslera že podle logiky výše citovaného redaktora se stará o klientelu dobře známé politické strany FDP, v německé armádě byl štábním lékařem a proto asi je to taky "lobbista" za finanční zájmy německých lékařů Schůzka ministra Rösnera s tím prý jím preferovaným specialistou Weberem ze Svazu soukromého zdravotního pojištění ale opravu asi navozuje otázku, jestli tu nebyli z kozlů uděláni dva velice výkonní zahradníci v oboru německého zdravotnictví, k výhodě soukromých firem a lékařů a možná na úkor pacientů a hlavně německých daňových poplatníků. Já ovšem nevím, co si o tom myslíte vy, ale ptám se, jestli taky neznáte případy, kdy na úrovni státu byli velice cílevědomě z kozů uděláni zahradníci.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.1. 2010