Nizozemská péče o těhotné

15. 1. 2010 / Lucie Bottaro

Jedno dítě ze sta zemře v Nizozemsku krátce před, v průběhu nebo po porodu. Jedná se o jedno z nejvyšších čísel -- a hůře je na tom už jen Francie a Lotyšsko.

První takovéto výsledky průzkumu EURO-PERISTATU v rámci Evropy byly známy už v roce 2003 -- a ačkoliv v Nizozemsku započaly diskusi na téma úmrtnost novorozenců, výsledkem bylo konstatování, že se jedná o náhodu. Nicméně druhý průzkum z roku 2008 to vyloučil a ministr zdravotnictví pan Klink nechal ustanovit výbor pro těhotenství a porod, který v prosinci 2009 přišel se zprávou a konkrétními návrhy na zlepšení.

Na jejich základě bylo rozhodnuto, že do roku 2012 těhotné ženy musejí mít v akutních případech možnost dostat se během patnácti minut do péče porodní asistentky nebo gynekologa. Z tohoto důvodu musejí nemocnice zajistit sedm dní v týdnu, 24 hodin denně dostupnost pediatrů, gynekologů a operačních týmů.

Výbor chce, aby v momentě, kdy začne porod, nebyly rodičky ponechány samotné, ale aby se jim v průběhu 30 minut dostalo poradenství od porodní asistentky doma nebo v nemocnici. Také má každá těhotná nárok na "manažera", který by celou péči koordinoval.

Změny to jsou pro Nizozemsko, a nejen pro ně, opravdu významné. Ještě v šedesátých letech tam činily porody doma 60% a ačkoliv jejich křivka klesá, stále zhruba třetina žen rodí doma. Dosud bylo Nizozemsko všemi přívrženci domácích porodů dáváno za vzor. 

I tak ale Nizozemsku zůstává v péči o těhotné jistý dluh. Přehnaná zdrženlivost v jejich vyšetřování, ať už se jedná o gestační diabetes nebo ultrazvuk a vůbec celková roztříštěnost, která vyvolává nutnost zavedení "manažera", to jistě ukazují. V tomto ohledu by Česká republika mohla být Nizozemsku dobrým příkladem.

Průzkum Europeristatu z roku 2008 ZDE

Průzkum Europeristatu se zprávou a konkrétními návrhy ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.1. 2010