Organizace Human Rights Watch: Británie mučí své vlastní občany

25. 11. 2009

Britský generální prokurátor se v úterý octl pod výrazným tlakem: bude zřejmě nucen zahájit širší policejní vyšetřování britského podílu na mučení lidí poté, co jedna z nejvyznamnějších světových lidskoprávních organizací konstatovala, že existují jasné důkazy, že britská vláda mučí své vlastní občany.

Po vyšetřování, které trvalo déle než rok, odsoudila organizace Human Rights Watch roli Británie při mučení osob podezřívaných z terorismu vězněných v Pákistánu Podle HRW je to kruté, kontraproduktivní a jasně to porušuje mezinárodní právo.

Je významné, že analýza HRW, s titulem Krutá Británie: Britský podíl na mučení a špatném zacházení osob podezřívaných z terorismu vychází ze svědectví samotných pákistánských mučitelů.

Výzkumníci v newyorském ústředí HRW hovořili s pákistánskými výzvědnými agenty, kteří se přímo podíleli na mučení vězňů. Ti svědčili, že britská rozvědka věděla, že jsou britští občané, věznění v Pákistánu, mučeni. Tito agenti zdůraznili, že britská rozvědka "naléhavě od nich požadovala informace", když Pákistánci mučili jednoho studenta mediciny z Londýna, a byla "vděčna" že používají "všech dosažitelných prostředků" aby od tohoto muže z Lutonu získali informace bitím, bičování, spánkovou deprivací a vyhrožováním elektrickou vrtačkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.11. 2009