Počet osob nakažených HIV výrazně klesá

25. 11. 2009

Pandemie HIV, která vznikla před 28 lety, je oficiálně na ústupu. Počet infekcí HIV vyvrcholil v polovině devadesátých let a od té doby poklesl téměř o třetinu. Vyplývá to ze statistik za r. 2009 zveřejněných OSN a Světovou zdravotnickou organizací. Je to poprvé, co OSN a Světová zdravotnická organizace potvrdily, že pandemie slábne. V Asii poklesl počet infekcí od vrcholu v polovně devadesátých let o polovinu.

Navzdory poklesu počtu nových infekcí stoupl počet lidí žijících s nákazou HIV loni na 33,4 milionyt osob, protože lidé s HIV/AIDS nyní v důsledku retrovirálních léků nyní žijí déle. V současnosti berou léky proti nemoci AIDS celosvětově 4 miliony lidí, což je desetinásobek postižených osob ve srovnání s dobou před deseti lety.

Důvody, proč počet nových infekcí HIV klesá, nejsou jasné. OSN konstatuje, že je to zřejmě způsobeno programy sexuální osvěty a šířením kondomů. Kritikové naproti tomu tvrdí, že nemoc už byla stejně na ústupu.

Phil Stevens z International Policy Network zdůraznil, že by se měly změnit globální priority financování medicíny. HIV je podle něho v podstatě malý problém, ve srovnání s malárií a s průjmovými chorobami. Výjimkou je subsaharská Afrika.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.11. 2009