Monitor Jana Paula:

PRE, komfortní energie v nekomfortním balení

25. 11. 2009 / Jan Paul

Co může být ještě komfortního na elektrickém proudu kromě toho, že svítí, hřeje a já nevím co ještě? Za to vím, že sedět pohodlně u kohoutku, inkasovat nemalé částky na komfortní platy manažerů, tu popustit, tu uzavřít přívod, když zákazník s platbou otálí, je snadné. PRE, Pražská energetika, není energií mého města, nestojím o energii, kterou musím vynakládat, když se mnou jedná direktivně a z pozice síly.

Už přes dvě desítky let jsem tzv. na volné noze. Patřím k OSVČ, k lidem, kteří nemají pravidelný měsíční příjem, někdy ani ten ne, z povahy mé profese umělce, který se věnuje výhradně tvůrčí činnosti, to ani není možné. Ostatně dobrá zápecí míst na posty profesorů a asistentů na uměleckých školách jsou dohodnuta rychleji, než se o nich někdo jiný dozví. Život je jen jeden a člověk si ho musí zaplatit.

Nemám proti tomu nic, naopak, nejistota kumštýře mi vyhovuje, jak zpíval Bob Dylan, jednou dole, pak zase nahoře. Navíc svoji práci prodávám nerad, jen když už nevyhnutelně musím a nejraději lidem, kteří k ní mají vztah. Nedovedu si představit, co bych říkal na pracovním úřadě, kdybych je žádal o podporu a nabídku zaměstnání, odpovídající mému vzdělání. Staral jsem se o sebe sám už v době, kdy se o jiné staral stát.

Proč to píši? Protože slavná PRE a nejen ona si nedovede představit, že ve společnosti žijí lidé, kteří žijí jinak a už vůbec nechtějí zvláštní výhody na úkor jiných. Nic není zadarmo, ani luxus mé svobody. Šéfové PRE si ale nedovedou představit, že by nám, kdy je údajně vše na míru, měli poskytnout možnosti, odpovídající našim platebním možnostem. Jenže reklamní bláboly jsou jedna věc a realita druhá.

Ještě před časem jsem mohl některé nezaplacené zálohy uhradit až v ročním vyúčtování, což je pro člověka s nepravidelným měsíčním příjmem jediná rozumná možnost. Dnes ne, dnes mi přijde upomínka a za týden už jen strohý příkaz : ihned zaplatit, jinak bude ustřižen! Co na tom, že právě nemám, ale faktury jsem vždy dosud platil a platit nadále chci? A aby toho nebylo málo, za splátkový kalendář tři sta na vrch.

Žádný z dodavatelů služeb, ať je to vodné stočné či různá pojištění, nejedná tímto způsobem, s každým se dohodnu, jenom s "energií mého města" nikoliv. PRE se ke mě chová jako k  uličníkovi, s kterým má špatné zkušenosti, a přitom právě energetické společnosti vydělávají své peníze tak snadno a rychle. Až po Vás, občane! Jak paradoxní, stát se zadlužit může, ale jeho občan nikoliv.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.11. 2009