Drzost zdravotnického náměstka Šnajdra

17. 8. 2009 / Petr Wagner

Pan ministersko-zdravotnický náměstek Šnajdr se pustil do ministra Peciny ohledně zdravotnických poplatků. On totiž začíná zkoumat, zda kraje neporušují zákon. Vyčítá kde co. Hlavně, že se zajímá o poplatky pozdě. Jde jen o populitické gesto. Jistě, pan exministr jeho strany Langer se mohl zajímat dříve, ale nezajímal.

Pan Pecina je ve vystupování velmi racionální a již jsou za ním výsledky. Pokusil se o nasazení všech dostupných sil policie a zvěrstvo ohledně popálené cikánské holčičky z Vítkova při atentátu extremistů zápalnými lahvemi se zdá být stran pachatelů vyřešeno. Avšak Natálka se, pokud přežije, dočká jenom řešení, jaké je vidět na fotografii, možná horšího. Pan předchůdce byl výborný usměvavý či vážný herec, ale výsledky? Nová superrychlá auta a motorky a odešlých 7 000 policistů.

Poplatky v podobě, jak byly zavedeny, byly nedotažená hloupost. Děti v inkubátorech, porody, těžké úrazy, infarkty. Copak asi by se tam dalo regulovat? Po úpravě je to nejenom hloupost , ale především zcela zbytečná administrativní zátěž. Ty peníze se v péči promítnou těžko, protože končí většinově mimo ni. Lékárny, privátní zařízení například.

Navíc kromě ČEZu jsou to právě zdravotní pojišťovny, které krizí netrpí. Na jejich účtech jsou stále miliardy, které mají být ve zdravotní péči. Ale nejsou. Ano, je snadné zdražit elektřinu nebo zvednout odvody živnostníkům a být v plusu i v době krize. Ale je to správné?

Možná investovat po východní Evropě je pro ČEZ výhodné. Možná jachty a gymnásia jsou charitou. Avšak nedělá jí pan Roman, ale my. A jeho peníze jsou naše ze zdražení elektřiny, i když o nich nerozhodujeme. Nicméně nepochybuji o dalším zdražení k lednu příštího roku..... Peníze na účtech zdravotních pojišťoven? Mají být ve zdravotní péči a tečka!

Po tom co napáchali na ministerstvu zdravotnictví náměstci a tiskový mluvčí, by slušný člověk čekal, že se někam ztratí, třeba na Floridu a budou mlčet. Ale oni obhajují neobhajitelné - Brandýská nemocnice se svým pozemkem 20 000 m2 na prodej, v té lokalitě je běžná cena 3 000 Kč za metr čtverečný, koupena za 7,5 milionu s vilou na náměstí, poliklinikou v Čelákovicích a vlastní nemocnicí. A se strašným závazkem zachování zdravotní péče na pět let. Z toho dva roky již uplynuly a momentálně je zavřená půlka nemocnice protože se maluje. 6 týdnů.....

Za šest týdnů bych vymaloval asi celý Liberec.

Arogance a víra v hloupost posluchačů - čtenářů - voličů je hlavní politická kvalifikace.

Nicméně si myslím, že tentokrát to pan náměstek přehnal. Tak hloupý nebyl ani hloupý Honza!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009