Obama opouští plán na socializované zdravotnictví

17. 8. 2009

Prezident Barack Obama je ochoten vzdát se plánu na vládou řízené zdravotnictví a nahradit ho systémem družstevních pojišťoven. Bylo to oznámeno v neděli jako důsledek tlaku Republikánů. Změna nabízí šanci kompromisu s Republikány, která zřejmě rozzuří Obamovy levicové stoupence, ale mohla by vést v této věci k úspěchu, který Obama silně potřebuje.

Činitelé z obou amerických politických stran hledají kompromis, zatímco je Kongres na srpnových prázdninách. Poslanci a Bílý dům se snaží najít způsob, jak poskytnout zdravotní péči 50 milionům Američanů, kteří na ni v současnosti nemají nárok a přitom nepřijít o svou politickou tvář.

Kathleen Sebelius, ministryně zdravotnictví a "lidských služeb" zdůraznila, že vládní alternativa soukromým zdravotnickým pojišťovnám "není nutným prvkem" reformy amerického zdravotnictví. Bílý dům by byl ochoten přijmout kooperativní řešení, uvedla. Je to známkou, že Demokraté chtějí kompromis, aby mohli vyhlásit vítězství.

Podle návrhu senátora Kenta Conrada by nezisková družstva prodávala zdravotní pojištění, a konkurovala tak soukromému zdravotnickému pojišťovacímu průmyslu, podobně jak funguje elektrikářská a zemědělská družstva zejména v zemědělských státech USA.

Vláda by do začátku družstva podpořila finanční částkou 3 - 4 miliardy dolarů. Družstva by fungovala v rámci celoamerické struktury, měla by pobočky v jednotlivých amerických státech, ale byla by nezávislá na vládě. Družstva by měla povinnost mít k dispozici takové finanční rezervy, jaké mají povinnost udržovat soukromé pojišťovny, pro případ neočekávaně vysokých nároků od zákazníků.

"Myslím si, že soukromé pojišťovny budou mít konkurenci," řekla Sebeliusová. "To je opravdu ta základní věc, není možné dát celý nový trh soukromým pojišťovnám a důvěřovat jim, že to udělají dobře."

Obamův mluvčí odmítl potvrdit, že rozhodnutí vzdát se státního řízení zdravotnictví je konec zdravotnické reformy.

"To, co říkám, je, že pro pana prezidenta je důležité, abychom měli na trhu pojišťoven možnost volby a konkurenci," řekl v neděli Robert Gibbs, tiskový mluvčí Bílého domu.

Poslanci diskutovali o různých alternativách po celou řadu měsíců. Vedení Demokratické strany a Bílý dům dávaly přednost vládou kontrolovanému zdravotnictví, avšak Kent Conrad, předseda senátního výbpru pro rozpočet, označil vládní úsilí vytvořit státem řízený zdravotnický systém za "plýtvání energií". Dodal, že v Senátu je dostatečné množství hlasů, které by podpořily plán na vytvoření sítě družstev.

Republikánský senátor Richard Shelby konstatoval, že Obamův tým se zařídil podle vlastní politické kalkulace a přijal alternativu vytvoření zdravotnických družstev, "ustoupil od plánu na státní zdravotnický systém", který svými útoky zlikvidovala Republikánská strana.

"Nevím, jestli to bude fungovat úplně tak, jak lidé chtějí, ale měli bychom to zkoumat. Myslím, že je to velmi daleko od původních návrhů," uvedl.

Britský týdeník Sunday Telegraph v neděli napsal, že Barack Obama si je dobře vědom, jak návrh na reformu zdravotnictví "zničil" v minulosti Hillary Clintonovou, a tak se záměrně plně neidentifikuje s žádnou jeho variantou, nechává na poslancích v parlamentu, aby reformu vypracovali sami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009