Muslimská ministryně ve Francii požaduje zákaz burky

17. 8. 2009

Kdyby bylo ve Francii zakázáno, aby ženy nosily burku, zastavilo by to šíření "rakoviny" radikálního islámu, konstatovala Fadela Amara, ministryně pro regeneraci měst, která je sama muslimka.

Amarová řekla v rozhovoru pro deník Financial Times, že závoj, který zakrývá všechno kromě očí, představuje "útlak žen". Zdůraznila, že si přeje "aby burka v mé zemi neexistovala". Své názory vyjádřila v souvislosti s tím, že francouzští poslanci pořádají slyšení, zda by se nošení burky mělo ve Francii zakázat. Francouzské Národní shromáždění utvořilo dvatřicetičlennou komisi poslanců poté, co prezident Sarkozy zdůraznil, že burka "není vítána" ve Francii, zemi, která má v západní Evropě největší počet muslimského obyvatelstva.

Sarkozy zdůraznil, že je nepřijatelné, aby byly ženy "vězeňkyněmi za záclonou, odříznuty od společenského života, zbaveny své totožnosti".

Amarová řekla v rozhovoru s Financial Times, že je pro úplný zákaz burky, i když by ho mohlo být obtížné realizovat.

"Burka není jen kus oděvu, ale je to politická manipulace náboženství, která ženy zotročuje a zpochybňuje zásadu rovnosti mezi muži a ženami, jeden ze zakládajících principů naší republiky," zdůraznila.

Francie je podle ní majákem osvíceného islámu, který zvládá žít v moderním světě, a tak je zapotřebí bojovat proti "gangréně, rakovině radikálního islámu, která naprosto zkresluje význam islámu," dodala.

Amarová poukázala na to, že zákaz nošení burky by pomohl ženám, aby se postavili proti extremistům ve svých komunitách. "Drtivá většina muslimů je proti nošení burky. Je naprosto jasné proč."

Dodala, že francouzský zákaz nošení muslimských šátků ve školách a státních úřadech z roku 2004 pomohl muslimským ženám postavit se mužskému šovinismu ve své komunitě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009