Britská vláda označí sedm milionů občanů za zločince

17. 8. 2009

Sedm milionů lidí by se mohlo stát terčem trestního stíhání podle plánů britské vlády pro boj proti internetovému pirátství, který má být zahájen na podzim. Protizákonné stahování hudby a filmů z internetu, na němž se podílí každý dvanáctý britský občan, má vést k vážnému omezení uživatelova přístupu na internet a k pokutě až 50 000 liber (1,5 milionu Kč).

Lorda Mandelsona, britského ministra pro podnikání, přesvědčilo intenzivní lobbování hudebního a filmového průmyslu, aby zavedl za ilegální stahování přísné tresty.

Avšak Tom Watson, bývalý ministr pro digitalizaci, odmítl navrhovaná opatření jako extremní a požaduje uměřenější přístup, který by se zaměřil na ty, kdo umisťují na internet filmy a hudbu, nikoliv na miliony, které si je pak stahují.

Mezitím oznámila švédská Pirátská strana, která získala v červnu křeslo v Evropském parlamentu a požaduje legalizaci sdílení internetových souborů, že bude kandidovat v nadcházejících britských všeobecných volbách. Pirátskou stranu podporuje v Británii mimo jiné známý herec, komik a spisovatel Stephen Fry.

Podle navrhovaného zákona by měl Ofcom, regulační úřad komunikačního průmyslu, právo vyžadovat od poskytovatelů internetových služeb informace o těch uživatelích internetu, kteří si stahují nelegální materiál. Tyto informace by byly anonymní, ale vážní recidivisté by byli identifikováni prostřednictvím ID svého počítače.

Konzultační dokument ministerstva pro podnikání přiznává, že požadavek, aby internetoví provideři identifikovali "stahovací recidivisty" je nový a bude považován za kontroverzní. Nicméně ostrý přístup ministerstva má podporu čelných osobností v hudebním, filmovém a vydavatelském průmyslu. Zpěvačka Lily Allenová uvedla: "Pokud chce spotřebitel dobrou hudbu, bude muset za ni začít platit. Pro hudebníky je dnes opravdu těžké se prosadit: málokdo jim dá možnost nahrát druhé album. A můžou za to ti, kdo si stahují hudbu ilegálně."

Na druhé straně argumentu jsou však ti, kteří tvrdí, že sdílení hudby prostřednictvím internetu pouze rozšiřuje přístup k hudební skladbě či filmu a nerovná se krádeži. Thom Yorke, zpěvák skupiny Radiohead, se vyjádřil: "Lidi stahují hudbu z internetu, protože chtějí dobrou hudbu a rádia jsou tak blbá."

Andrew Robinson, šéf britské pobočky pirátské strany, varoval, že nové zákony by byly ostrým porušením občanských svobod a trestaly by lidi v téže domácnosti, v níž žijí ti, kdo porušili zákon.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009