Letošní připomínka romského holocaustu v Osvětimi je ohrožena

25. 7. 2009

KD│ Polská vláda šetří - letos chce ušetřit dokonce i na mezinárodní připomínce 65. výročí Dne smutku - vyvražďování Romů během 2. světové války. Dotaci na ni snížila z 60 tisíc zlotých na pouhých 24 tisíc, napsala v Gazetě Wyborczej Lidia Ostałowska. Od roku 1990 2. srpna každoročně dochází k pietní připomínce na území Zigeunerlager v Osvětimi, kde se setkávají rodiny obětí. Letos však polská vláda nehodlá na akci, jíž se zúčastní zástupci evropských vlád, diplomatického sboru a Romové ze 14 zemí, a na niž má vystoupit Krakovská filharmonie za účasti romských sólistů, poskytnout ani polovinu původně přislíbených peněz.

Romové byli v Osvětimi po Židech a Polácích třetí nejpočetnější skupinou. Skončily tam celé rodiny. Umíraly na tyfus, průjmy, spálu, záškrt a experimenty doktora Mengeleho. V noci z 2. na 3. srpna 1944 byl "cikánský tábor" kompletně zlikvidován a 2 897 zbylých žen, mužů a dětí posláno do plynové komory číslo V. Celkem jen v Osvětimi zahynulo 21 000 Romů. Odhaduje se, že v důsledku německého pronásledování a na útěku před ním zahynula přibližně polovina tehdejší romské populace Evropy.

Pro Romy má srpnová pouť do Osvětimi, kde se v místním muzeu nachází 19 pamětních desek v romštině připomínajících oběti, velký symbolický význam. Od roku 2001 tu existuje výstava o romské martyrologii. Každoroční oslavy organizuje Společenství Romů v Polsku, které však musí spoléhat na státní dotaci. Letos dostane od ministerstva vnitra pouhých 24 tisíc zlotých. Úřad sice zafinancoval mezinárodní romský tábor pořádaný pod záštitou prezidenta, ale na osvětimských oslavách hodlá šetřit, což zdůvodňuje ekonomickou krizí. Roman Kwiatkowski ze Společenství Romů v Polsku apeluje na premiéra a ministra kultury, aby rozhodnutí úředníků změnili. Pokud se mu to nepodaří, polští Romové se prý kvůli nezbytným prostředkům obrátí na romské organizace v jiných zemích - a Polsko bude mít mezinárodní ostudu...

Celý článek v polštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009