Obama zasáhl do americké rasové kontroverze

24. 7. 2009

Prezident Barack Obama zasáhl do trpké rasové kontroverze. Vyjádřil se, že bělošský policista jednal "hloupě", když zatkl slavného černošského profesora z Harvardské univerzity, Henryho Louise Gatese poté, co se pokoušel vylomit dveře vlastního domu.

Gates byl zatčen poté, co sousedi zavolali policii, když viděli, jak se s černošským taxíkářem snaží vylomit zaseklé dveře svého domu v městě Cambridge ve státě Massachusetts.

Gates předložil policistovi dokumenty, jimiž dokázal, že se snaží dostat do vlastního domu, a pak požadoval, aby se mu policista identifikoval, a obvinil ho z rasové diskriminace. Policista se identifikovat odmítl a Gatese zatkl za výtržnost. "Takhle se jedná v Americe s černochy!" vykřikl Gates směrem k davu před svým domem, když mu dávali pouta. Posléze byl propuštěn.

"Obama se k tomu vyjádřil, že ví, že černoši a lidé latinskoamerického původu jsou obtěžováni policií daleko častěji než běloši. Pokusil se z věci udělat vtip tím, že se zamyslel, co by se asi stalo, kdyby se on sám, Obama, snažil vloupat do Bílého domu.

"Tady by mě zastřelili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009